Βανίλιες ή μπουρνέλες : Οφέλη και θρεπτικά συστατικά

Βανίλιες ή μπουρνέλες : Οφέλη και θρεπτικά συστατικά

Η βανίλια ή αλλιώς μπουρνέλα ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το μωβ με σκούρο κόκκινο χρώμα που έχουν οφείλετε στις ανθοκυανίνες ( πολυφαινόλες) που είναι δραστικά αντιοξειδωτικά όπου έχει συσχετιστεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου μαστού και στόματος.

Επίσης περιέχουν φλαβονοειδή που έχουν αυξημένη αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τον οργανισμό μας από διάφορες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας καλίου, ρυθμίζει την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή αυξάνει το σάκχαρο του αίματος σταδιακά και όχι απότομα. Η αυξημένη περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας και στην καλή πέψη των τροφών.

Η κατανάλωσή τους δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη γιατί μπορεί να φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα όπως διάρροια. Τέλος έρευνες έχουν δείξει ότι τα φρούτα που έχουν μωβ εώς σκούρο κόκκινο χρώμα έχουν αντιγηρατικές ιδιότητες.

Θρεπτικά συστατικά στα 100γρ βανίλιες
Θερμίδες: 46 θερμίδες
Υδατάνθρακες: 11,4 gr
Πρωτεΐνη: 0,7gr
Λίπος: 0,3 gr
Νερό: 87,2 gr
Φυτικές ίνες: 1,4 gr
Βιταμίνη Α: 345 IU
Βιταμίνη C: 9,5 mg
Βιταμίνη Κ: 6,4 mg
Μαγνήσιο: 7 mg
Χαλκό: 0,1 mg
Φώσφορο: 16 mg
Κάλιο: 157 mg
Φυτοστερόλες: 7 mg

Συμπέρασμα: η κατανάλωση 2 βανίλιων την ημέρα σαν φρούτο ή χυμό μπορεί να δώσει στον οργανισμό ανεκτίμητα οφέλη. Μια άλλη εκδοχή κατανάλωσής τους είναι σαν μαρμελάδα, όπου μπορείτε να την καταναλώνετε σαν πρωινό, πάνω σε 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχολιάστε