Τίνα Αστρινάκη Χειρουργός Οδοντίατρος, DDS: Η οδοντιατρική είναι μια σπουδαία επιστήμη και συνάμα μια τέχνη…
Η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας, γι’ αυτό πρέπει να τη φροντίζουμε! Πολλές παθολογικές καταστάσεις δίνουν τα πρώτα συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα, ενώ αρκετά οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν άλλα σημεία του σώματος μας! Άρα λοιπόν η οδοντιατρική πρόληψη είναι πολύ σημαντική!
Όμως πόσο ενημερωμένοι είμαστε για τη στοματική υγεία και για τους τρόπους που μπορούμε να φροντίσουμε γι’ αυτήν, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα υγιές χαμόγελο;
Το κατάλληλο άτομο που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα μας είναι φυσικά ο οδοντίατρος μας! Εμείς επισκεφθήκαμε την Χειρουργό Οδοντίατρο, Τίνα Αστρινάκη από το Astro Smile Dental Clinic, στο Τυμπάκι η οποία μεταξύ άλλων μας μίλησε για την οδοντιατρική, σαν επιστήμη, σαν τέχνη, σαν λειτούργημα…
Συνέντευξη στην Αγγελική Λενακάκη
Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να επιλέξετε την οδοντιατρική ειδικότητα και τι σας γοητεύει περισσότερο στην άσκηση του επαγγέλματός σας;
Η οδοντιατρική είναι μια σπουδαία επιστήμη και συνάμα μια τέχνη. Δύο τελείως διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος που πάντα με γοήτευαν εξίσου.
Είναι ένα λειτούργημα που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του αλλά αφουγκράζεται και τον πόνο. Σκοπός της είναι να αποκαταστήσει τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργία συμβάλλοντας στη συνολική υγεία του ανθρώπου.
Από την πλευρά του θεράποντα, η οδοντιατρική χαρίζει στο γιατρό καθημερινά τη χαρά της δημιουργίας.
Το κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό και η προσπάθεια μας να μιμηθούμε τη φύση υπακούοντας τους κανόνες της αρμονίας έχει μια καλλιτεχνική χροιά. Φωτογραφία, γλυπτική, χαρακτική, είναι κάποιες από τις τέχνες που συνδυάζονται για να μας δώσουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα που έχει μια προσωπική υπογραφή.
Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζετε;
Οι συχνότερες παθήσεις που συναντά κανείς στη καθημερινή κλινική πράξη είναι οι παθήσεις των ούλων, δηλαδή η ουλίτιδα αλλά και η περιοδοντίτιδα. Ο λόγος είναι πολύ απλά ότι οι παθήσεις αυτές δε δίνουν έντονα συμπτώματα όπως, ο οξύς πόνος και οι ασθενείς είτε δεν κινητοποιούνται είτε αναβάλλουν την όποια θεραπεία. Δυστυχώς όμως αυτό μακροπρόθεσμα κάνει τα πράγματα πιο σύνθετα και ως αποτέλεσμα οι θεραπευτικές λύσεις περιπλέκονται. Εστιάζουμε λοιπόν πάντα στην πρόληψη και αντιμετωπίζουμε τυχόν προβλήματα χωρίς αναβολή.
Τι ρόλο παίζει η διατροφή και γενικότερα ο τρόπος ζωής στη στοματική υγεία;
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθρεπτίζεται στην υγεία του στόματος. Η διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων έχουν αλλάξει. Η κατανάλωση καθημερινά προπαρασκευασμένων τροφών, αναψυκτικών, τυποποιημένων χυμών, σνακς και αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα αυξάνουν την εμφάνιση τερηδόνας σε ενήλικες και παιδιά με καταστροφικές συνέπειες για τη στοματική υγεία. Το κάπνισμα από την άλλη, επιβαρύνει την υγεία των ούλων, ενώ παράλληλα ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος. Το άγχος που μας κατακλύζει καθημερινά και έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του ανοσοποιητικού, ενοχοποιείται για την εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων στο στόμα. Σχετίζεται ακόμη με τον βρουξισμό δηλαδή το ακούσιο σφίξιμο ή και τρίξιμο των δοντιών προκαλώντας βλάβες στα δόντια, διαταραχές στην κροταφογναθική διάρθρωση, αλλά και έντονα συμπτώματα όπως οξείς πονοκέφαλους. Αν μη τι άλλο η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται.
Από ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να επισκέπτονται τον οδοντίατρο; Και κάθε πότε οι ενήλικες;
Τα παιδιά καλό είναι να ξεκινούν από το δεύτερο έτος της ηλικίας με μια πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο που κυρίως έχει να κάνει με μια πρώτη γνωριμία και εξοικείωση με το γιατρό και το περιβάλλον, αλλά και με την ενημέρωση των γονέων. Ενημερωθείτε για τα προληπτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στα παιδιά πριν χρειαστεί το πρώτο του σφράγισμα και βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει στη ζωή του συνήθειες που θα το οφελήσουν.
Είναι πολύ σημαντικό, τα παιδιά να επισκέπτονται τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για καθαρισμό, φθορίωση και έλεγχο με σκοπό την πρόληψη. Μια σχέση ξεκινά να χτίζεται και το παιδί λαμβάνει οδοντιατρική παιδεία.
Αντίστοιχα και σε ότι αφορά τους ενήλικες, η ιδανική συχνότητα των επισκέψεων για έλεγχο και καθαρισμό είναι κάθε έξι μήνες. Ωστόσο κατά περίπτωση ο γιατρός μπορεί να κρίνει ότι χρειάζεται πιο αυστηρή παρακολούθηση κάθε τέσσερις ή ακόμη και τρεις μήνες ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής, όπως προβλήματα περιοδοντίτιδας, μεγάλες προσθετικές αποκαταστάσεις, κάπνισμα, κακή στοματική υγιεινή.
Τα τελευταία χρόνια οι οδοντίατροι παρέχουν και θεραπείες αισθητικής βελτίωσης με υαλουρονικό οξύ. Πείτε μας ποιες είναι οι εφαρμογές του και αν μπορούν όλοι οι οδοντίατροι να παρέχουν τη συγκεκριμένη θεραπεία;
Οι θεραπείες που προτείνονται είναι οι ρινοπαρειακές αύλακες, οι ρυτίδες της μαριονέτας και στα χείλη η αύξηση του όγκου και ο τονισμός του περιγράμματος. Επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα δίνει και στις ρυτίδες του καπνιστή που εντοπίζονται γύρω από τα χείλη.
Υπάρχουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας της θεραπείας;
Το Υαλουρονικό οξύ είναι ένα πολύ φιλικό υλικό για τον οργανισμό και οι τυχόν επιπλοκές ελάχιστες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μώλωπες τις πρώτες μέρες. Οι περιπτώσεις στις οποίες, δεν ενδείκνυται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι σε ανθρώπους που πάσχουν από αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα και η εγκυμοσύνη.
Δώστε μας κάποιες βασικές συμβουλές για ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο.
Το όμορφο και υγιές χαμόγελο είναι η συνισταμένη της καθημερινής φροντίδας και των τακτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο. Η καθημερινή φροντίδα περιλαμβάνει, το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών δυο φορές την ημέρα και τον καθαρισμό των μεσοδόντιων περιοχών σε συνδυασμό πάντα με διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο προλαμβάνουν τα σοβαρά προβλήματα καθώς αυτά εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται στην αρχή τους με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση.
Σημαντική όμως για ένα όμορφο αποτέλεσμα είναι εξίσου, η σωστή και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ ασθενή και γιατρού. Είναι σημαντικό να αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης όπου ο ασθενής θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει την επιθυμία του, την προσδοκία του, ακόμη και το φόβο του και φυσικά ο γιατρός να ερμηνεύσει τις πληροφορίες αυτές, να κατανοήσει τις ανάγκες του κάθε ασθενή εξατομικευμένα και να προσπαθήσει να τις ικανοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο ιατρείο.
Η Τίνα Αστρινάκη αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αθήνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το 2011 και στη συνέχεια ασκήθηκε ως χειρουργός οδοντίατρος σε πρότυπη οδοντιατρική κλινική για δύο έτη.
Το 2013 ίδρυσε το οδοντιατρικό κέντρο AstroSmile με στόχο τη συνολική αντιμετώπιση του οδοντιατρικού ασθενή και την εξειδικευμένη φροντίδα με έδρα το Τυμπάκι Ηρακλείου.
Συνέχισε την επιμόρφωσή της στο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών όπου έλαβε δίπλωμα Διαγνωστικής και Ακτινολογίας το 2014.
Το 2022 εγκαινίασε ένα νέο ιδιόκτητο χώρο, σχεδιασμένο ώστε να πληροί τις προδιαγραφές μίας σύγχρονης οδοντιατρικής κλινικής και να ικανοποιεί συνολικά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις όλου του φάσματος της οδοντιατρικής περίθαλψης.
Παρακολουθεί πλήθος προγραμμάτων και σεμιναρίων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις Αισθητικές Αποκαταστάσεις.
Έχει εθελοντική δράση σε Προγράμματα Στοματικής Υγείας και Πρόληψης για παιδιά, υπό την αιγίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και των Γιατρών του Κόσμου. Εκτός από τη μητρική της γλώσσα μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.