Τα σύκα και η θρεπτική τους αξία!

Τα σύκα είναι ένα από τα δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Είναι γλυκά και περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, όπου μπορείτε να τα καταναλώσετε είτε ωμά, είτε αποξηραμένα.
Τα σύκα ανήκουν στην οικογένεια των Μοροειδών (Moraceae) όπως και τα μούρα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σύκων όπου μπορούμε να τα βρούμε 2 φορές το χρόνο.
Ανάλογα με την ποικιλία τους διαφέρουν στο χρώμα, τη γεύση και το μέγεθος. Το χρώμα τους ξεκινά από σκούρο πράσινο και όσο ωριμάζει γίνεται είτε ανοιχτό πράσινο, είτε βιολετί. Η ψίχα του είναι λεπτή και άσπρη, ενώ το εσωτερικού του είναι κόκκινο με πολλά μικρά σπόρια τα οποία συνδέονται με λεπτές ίνες, γι’ αυτό συγκαταλέγετε και στα ινώδη φρούτα.

Θρεπτικά συστατικά ανά 100γρ

Ωμά – Αποξηραμένα
Θερμίδες: 74 kcal 283 kcal
Υδατάνθρακες: 19 gr 66,16 gr
Πρωτεΐνες: 0,8 gr 3,14 gr

Λιπαρά: 0,3 gr 0,52 gr
Εκ των οποίων κορεσμένα 0,1 gr 0 gr

Φυτικές Ίνες: 2,9 gr 12,21gr
Σάκχαρα: 16 gr 49 gr
Νάτριο: 1 mgr. 12,26 mgr.

Τα σύκα είναι πλούσια
-Σε ασβέστιο, που βοηθάει στην ενδυνάμωση των οστών του σώματος
-Σε φυτικές ίνες , όπου βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνει τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας και μειώνει την χοληστερίνη στο αίμα
– Σε σίδηρο, φώσφορο και φυλλικό οξύ, όπου όλα μαζί βοηθάνε τα άτομα που πάσχουν από αναιμία και τις γυναίκες όταν έχουν έμμηνο ρύση
-Περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο όπου βοηθούν στην διατήρηση της
αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα
-Σε βιταμίνες Κ και C, όπως και σε μαγγάνιο, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σύκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, δρα προληπτικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Λόγω των υψηλών σακχάρων που περιέχουν, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση τους, όπως επίσης και άτομα με προβλήματα στα νεφρά ή στη χοληδόχο κύστη θα πρέπει να τα αποφεύγουν διότι περιέχουν οξαλικά οξέα και σε μεγάλες ποσότητες κρυσταλλοποιούνται και σχηματίζουν λίθους οξαλικού οξέος.

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είμαστε και με τα αποξηραμένα σύκα του εμπορίου γιατί μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί διοξείδιο του θείου για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να συντηρηθούν. Η ένωση όμως αυτή είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα για τα άτομα που έχουν άσθμα.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε