Στον Μαγικό Κόσμο των Βοτάνων…

Στην αρχαιότητα τα αρωματικά βότανα της Κρήτης ήταν σπάνια και πολύτιμα! Στις μέρες μας συνεχίζουν να αποτελούν ένα θησαυρό της φύσης, με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και την ευεξία μας! Στο νησί τα συναντάμε παντού, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε πεδινές και βέβαια ορεινές περιοχές!

Τα κρύα βράδια του Χειμώνα ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα φλυτζάνι με αρωματικά βότανα; Φασκόμηλο, έρωντα, φλισκούνι, μαλοτήρα, μαντζουράνα ή ακόμη καλύτερα ένα μείγμα απ΄όλα τα παραπάνω, τύπου “καρτεράκι”;

Όμως αλήθεια πόσοι από μας γνωρίζουμε τα πραγματικά οφέλη και τις ιδιότητες κάθε βοτάνου, αλλά και τον σωστό τρόπο για την παρασκευή ενός αφεψήματος;

Η Ειρήνη Λεβεντάκη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος Ο Κόσμος των Βοτάνων στο Τυμπάκι, δέχτηκε με χαρά να μας ξεναγήσει σ΄αυτόν τον υπέροχο και μαγικό κόσμο…

Αλαδανιά: Είναι ένας θάμνος πολυετής και αρωματικός. Αποτοξινώνει, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, προστατεύει την καρδιά και είναι αντιιικό. Από αυτό το φυτό προέρχεται το λάδανο και έχει αντιμικροβιακή δράση.

Δίκταμος ή έρωντας: Γνωστό από την αρχαιότητα, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως αιμοστατικό και επουλωτικό. Βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου, είναι διουρητικό, βοηθάει στις παθήσεις του στομάχου και είναι τονωτικό και αφροδισιακό!

Μαλοτήρα: Το αφέψημα της βοηθάει στις αϋπνίες, στη γρίπη και τον βήχα, αλλά και στην αναιμία. Φυτρώνει σε ξηρά και άγονα μέρη.

Φλισκούνι-άγρια μέντα: Βοηθάει στην αϋπνία, τον ίλλιγγο και την ημικκρανία, έχει αντισηπτική δράση, καταπραΰνει το στομάχι, ενισχύει την πέψη και βοηθαέι στο κρυολόγημα.

Ρίγανη: Έχει αντισηπτική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάει στον πονόλαιμο, στους πόνους περιόδου, στην πέψη, στις καρδιακές παθήσεις, στους μθικούς πόνους και στα κρυολογήματα.

Θυμάρι: Βοηθάει στη στοματίτιδα, ουλίτιδα, στο βήχα και στο συνάχι, στο κρυολόγημα και στις ρευματικές παθήσεις, ενώ έχει και αντιμικροβιακή δράση.

Λεμονοθύμαρο: Χαλαρωτικό ρόφημα, ιδανικό για πριν τον ύπνο, βοηθάει στο κρυολόγημα, με ιδιότητες ανάλογες με αυτές της ρίγανης, καλή πέψη και τόνωση του οργανισμού.

Μολόχα: Έχει μαλακτικές ιδιότητες, βοηθάει στην αντιμετώπιση του βήχα, της λαρυγγίτιδας, της φαρυγγίτιδας, της γαστρίτιδας και του άσθματος.

Γαϊδουράγκαθο: Καθαρίζει το αίμα και βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες.

Φτιάξε ένα καρτεράκι!

Συχνά επιλέγουμε ένα μείγμα βοτάνων για το αφέψημα μας, το πιο γνωστό μείγμα στην Κρήτη είναι το “καρτεράκι”, που συνήθως αποτελείται από δίκταμο, φασκόμηλο, μαλοτήρα, φλισκούνι και μαντζουράνα. Για το “καρτεράκι”, υπάρχει μια ιστορία που το θέλει να προέκυψε από πελάτη ενός καφενείου στο Ηράκλειο, ο οποίος κάθε πρωί ζητούσε από τον καφετζή να του φτιάξει ένα ρόφημα με τα παραπάνω βότανα σε συγκεκριμένη ποσότητα, με τον καιρό έγινε συνήθεια…Από το όνομα του πελάτη, Καρτεράκης, προέκυψε η ονομασία του ροφήματος! Φτιάξε ένα “καρτεράκι”!

Ο σωστός τρόπος παρασκευής αφεψημάτων!

Αν κι εσείς βράζετε το νερό μαζί με τα βότανα για να φτιάξετε το αφέψημα σας, τότε μάλλον πρέπει να αλλάξετε τακτική! Όπως μας λέει η Ειρήνη Λεβεντάκη, για να απολαύσουμε ένα ρόφημα βοτάνων χωρίς να αλλοιωθεί το άρωμα και η γεύση του, βράζουμε το νερό και αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, βάζουμε την ανάλογη ποσότητα των βοτάνων και το αφήνουμε για 5-7 λεπτά. Το σουρώνουμε και το απολαμβάνουμε με λίγο μέλι ή πετιμέζι, ενώ για επιπλέον άρωμα μπορούμε να βάλουμε γαρύφαλλο ή κανέλα!

Σχολιάστε