Το σταφύλι στην διατροφή μας

Το σταφύλι στην διατροφή μας

Το σταφύλι είναι ένα φρούτο το οποίο έχει μοναδική γεύση και αποτελεί ασπίδα προστασίας στον οργανισμό μας.
Το σταφύλι περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία τους, δηλαδη αν είναι πράσινο, ροζ, μαύρο ή κίτρινο το σταφύλι.

Διατροφική αξία ανά 150γρ σταφυλιού
Ενέργεια: 104 kcal
Υδατάνθρακες: 27,3 gr
Πρωτεΐνη: 11,1 gr
Λίπος: 0,2 gr
Βιταμίνη C: 27% RDI (Προτινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη)
Βιταμίνη Κ: 28% RDI
Θειαμίνη: 7% RDI
Ριβοφλαβίνη: 6% RDI
Βιταμίνη Β6: 6% RDI
Κάλιο: 8% RDI
Χαλκός: 10% RDI
Μαγγάνιο: 5% RDI

Τα οφέλη του σταφυλιού στην υγεία μας

Τονώνουν τον οργανισμό. Τα σταφύλια αποτελούν πολύ καλή πηγή ενέργειας, χάρη στους υδατάνθρακες που περιέχουν. Οπότε όταν
αισθάνεστε λίγο υποτονικά προτιμήστε μερικές ρόγες σταφυλιού
Προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, προάγοντας τα κύτταρα του οργανισμού
-Προστατεύουν την καρδιά. Τα φαινολικά συστατικά των σταφυλιών βοηθούν να βελτιωθεί η αρτηριακή πίεση. Επίσης οι αντιοξειδωτικές, οι αντιφλεγμονώδες και οι αντιμικροβιακές ιδιότητες που περιέχουν συμμετέχουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς
-Προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν τα πιο σκούρα σταφύλια, συμβάλλουν
στην προστασία από την υπεριώδες ακτινοβολία
– Προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η ρεσβερατρόλη που υπάρχει στα σταφύλια προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου και
του νευρικού συστήματος
– Συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Ο συνδυασμός των μετάλλων και των βιταμινών που περιέχονται στα σταφύλια εξασφαλίζουν την
καλή υγεία των οστών
-Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει καλύτερη πέψη, απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου
– Συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς βάρους. Είναι μύθος ότι το σταφύλι παχαίνει. Η ποσότητα και η ποιότητα μιας τροφής είναι υπεύθυνη για το αν θα μας προσθέσει βάρος. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν τις λιγούρες και να ικανοποιήσουν με την γλυκιά τους γεύση το αίσθημα του γλυκού

Πόσα σταφύλια μπορώ να καταναλώσω;

1 μερίδα φρούτο είναι 15 μικρές ρόγες ( 90γρ περίπου), τις οποίες μπορούμε τις καταναλώσουμε σκέτες ή μεσα στο γιαούρτι ή σε
smoothie ή όπου άλλου επιθυμούμε. Μια άλλη πρόταση είναι να τις συνδυάσουμε με ξηρούς καρπούς ή με 1 κομμάτι τυρί.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε