Σπαράγγια: Ποια η θρεπτική τους αξία
Τα σπαράγγια είναι ένα θρεπτικό και αρκετά νόστιμο λαχανικό. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και νερό όπου φτάνει το 93%.
Επίσης περιέχουν βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, χρώμιο, χαλκό, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, β-καροτίνη και ασπαρτικό οξύ.
Διατροφική αξία ανά 100γρ
Ενέργεια: 20 kcal
Υδατάνθρακες: 3,9 gr
Φυτικές Ίνες: 2,1 gr
Σάκχαρα: 1,9 gr
Πρωτεΐνη: 2,2 gr
Λίπος: 0,1 gr
Νάτριο: 1mg
Κάλιο: 183 mg
Ασβέστιο: 24 mg
Σίδηρο: 0,6 mg
Βιταμίνη C: 26 mg
Βιταμίνη Β6: 0,1 mg
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 0,2 mg
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 0,2 mg
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 1,4 mg
Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ): 134 μg
Βιταμίνη Ε: 0,34 mg
Μαγνήσιο: 14 mg
Φώσφορο: 50 mg
Τα οφέλη τους στην υγεία μας
Τα οφέλη που μας προσφέρουν τα σπαράγγια είναι πολλά και σημαντικά. Πιο αναλυτικά:
-Μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Τα σπαράγγια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών όπου μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Επίσης βελτιώνουν την έκκριση ινσουλίνης και την λειτουργία των β-κυττάρων όπου συμβάλλουν στην μειωμένη εμφάνιση διαβήτη τύπου 2
-Ενισχύουν το πεπτικό σύστημα. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, αποφεύγοντας τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας και κακής πέψης
– Ενισχύουν την υγεία των νεφρών. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα σπαράγγια δρουν και σαν φυσικά διουρητικά, όπου βοηθούν το σώμα να αποβάλλει το περίσσιο νερό και αλάτι από το σώμα. Αυτό είναι επωφελής για άτομα τα οποία έχουν πρήξιμο (οίδημα) και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Τέλος βοηθούν να αποβάλλουν τις τοξίνες από τα νεφρά και την πρόσληψη νερολιθίασης
–Ενιχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Τα σπαράγγια περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδες ιδιότητες όπου σχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Περιέχουν επίσης μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών, τις σαπωνίνες, όπου έχουν λιποδιαλυτά και υδατοδιαλυτά συστατικά , τα οποία είναι γνωστά για τις επιδράσεις τους στις μεμβράνες και την ανοσοαπόκριση
-Κατάλληλα για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, καταναλώνοντάς τα κατά την περίοδο της κύησης , μειώνεται ο κίνδυνος βλάβης του νευρικού σωλήνα του εμβρύου
– Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Τα σπαράγγια περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην επιβράδυνση γήρανσης της επιδερμίδας
– Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Χάρη στην βιταμίνη Κ που περιέχει βοηθάει στην πήξη του αίματος. Οι υψηλές ποσότητες σε βιταμίνες Β που περιέχουν βοηθούν στην ρύθμιση της ομοκυστεΐνης, όπου είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις
Τρόποι κατανάλωσης
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βάλετε τα σπαράγγια στην διατροφή σας. Μπορείτε να τα βαλετε σαν συνοδευτικό στο πιάτο σας, στην σαλάτα σας, να τα φτάξετε ομελέτα με αυγά, να τα κάνετε ψητά ή όπως αλλιώς επιθυμείτε…
Ειρήνη Πετειναράκη,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος