Πότε ένα παιδί θα χρειαστεί σιδεράκια και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Συνέντευξη με την ορθοδοντικό Κατερίνα Μεσημέρη
Τις τελευταίες δεκαετίες άλλη μία ιατρική ειδικότητα έχει μπει στη ζωή μας, η οποία εκτός από ένα όμορφο χαμόγελο, ενισχύει και την αυτοπεποίθηση μας! Ο λόγος για την ορθοδοντική!
Σύμφωνα με τελευταίες επιστημανικές μελέτες 6 στα 10 παιδιά και 1 στους 2 ενήλικες, χρειάζεται να βάλουν σιδεράκια στα δόντια τους!
Όμως τι ακριβώς είναι η ορθοδοντική, σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται παρέμβαση, είναι επώδυνη; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που μας απασχολούν πριν επισκεφθούμε κάποιον ειδικό και απαντήσεις σε όλα αυτά μας δίνει η Ειδικός Ορθοδοντικός, DDS MSc Κατερίνα Μεσημέρη, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Συνέντευξη στην Αγγελική Λενακάκη
Τί είναι η ορθοδοντική; Και ποια τα οφέλη της;
Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και την θεραπεία των ανωμαλιών σύγκλεισης των δοντιών, των σκελετικών ανωμαλιών των δυο γνάθων και της σχέσης μεταξύ τους, καθώς και των διαφόρων οδοντικών ανωμαλιών .
Στόχος της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η αποκατάσταση της αρμονικής σύγκλεισης των δοντιών και των γνάθων που εκτός από ένα όμορφο χαμόγελο που ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την θετική ψυχολογία μας, διευκολύνει την στοματική υγιεινή και προστατεύει τα δόντια μας από μελλοντικές πάθησεις συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του στόματος.
Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία; Πρέπει να έχουν ανατείλει τα μόνιμα δόντια;
Συστήνεται η πρώτη επίσκεψη στον εξειδικευμένο ορθοδοντικό να γίνεται στην ηλικία των 6 7 ετών. Παρόλο που σε αυτή την ηλικία δεν έχουμε αλλάξει όλα μας τα δόντια, η εξέταση μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση
ανωμαλιών σύγκλεισης, έλλειψης χώρου για μόνιμα δόντια και της σκελετικής ανάπτυξης των γνάθων, που με την κατάλληλη και έγκαιρη καθοδήγηση και επέμβαση βελτιώνει τις συνθήκες και καθιστά την θεραπεία ευκολότερη για τον ασθενή και τον γιατρό προλαμβάνοντας ανεπιθύμητες δυσκολίες όπως εξαγωγή μονίμων δοντιών.
Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η ορθοδοντική παρέμβαση;
Η ορθοδοντική θεραπεία συστήνεται όταν τα δόντια με ποικίλη αιτιολογία δεν βρίσκονται στη σωστή τους θέση, όταν υπάρχουν σκελετικές ανωμαλίες κληρονομικές ή μη, όπου οι γνάθοι δεν αναπτύσσονται αρμονικά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη σύγκλειση των δοντιών και πιθανές επιπτώσεις στη λειτουργία του στόματος (μάσηση, ομιλία) όπως και στην αισθητική του προσώπου. Επίσης η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα ατυχήματος με πρόκληση καταγμάτων δοντιών, ιδίως όταν αυτά είναι “πεταχτά”, καθώς και μελλοντικές ενοχλήσεις στην κροταφογναθική άρθρωση.
Τι ορθοδοντικοί μηχανισμοί υπάρχουν;
Τα γνωστά μας “σιδεράκια” είναι ο κλασσικός ακίνητος ορθοδοντικός μηχανισμός. Αποτελούνται από μεταλλικές ή διαφανείς (κεραμικές) βάσεις που τοποθετούνται σε κάθε δόντι χωριστά και με τη βοήθεια συρμάτων που συγκρατούνται πάνω στις βάσεις αυτές γίνεται η ευθυγράμμιση των δοντιών. Εκτός από τους ακίνητους μηχανισμούς υπάρχουνι πολλά και διαφόρων ειδών “μασελάκια”, που τοποθετούνται και αφαιρούνται από τον ίδιο τον ασθενή. Οι κινητές αυτές ορθοδοντικές συσκευές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για για τη διόρθωση σκελετικών ανωμαλιών (λειτουργικά) , για μικρές και συγκεκριμένες μετακινήσεις δοντιών και τη συγκράτηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει έδαφος οι διαφανείς νάρθηκες ευθυγράμμισης (aligners). Πρόκειται για αόρατες λεπτές μεμβράνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων οδοντικών ανωμαλιών.
Επιπλέον υπάρχουν και μηχανήματα ( κινητά και ακίνητα ) που εξυπηρετούν στην διατήρηση του χώρου, τη διεύρυνση της άνω γνάθου, τη διόρθωση της θέσης της γλώσσας στην κατάποση και χρησιμοποιύνται συχνά στους πιο μικρούς ασθενείς .
Πότε πρέπει να επισκεφθεί για πρώτη φορά τον ορθοδοντικό ένα παιδί;
Η μέση ηλικία μιας ορθοδοντικής θεραπείας ειναι στα 9 με 14 έτη. Oπως αναφέρθηκε συστήνεται η πρώτη επίσκεψη να γίνεται σε πιο μικρή ηλικία των 6 με 7 ετών για έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.
Είναι επώδυνη η ορθοδοντική θεραπεία;
Η θεραπεία είναι μία σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Στην αρχή προκαλείται ένα αίσθημα “σφιξίματος” που σταδιακά υποχωρεί. Αυτό που είναι σημαντικό να τονιστεί ειναι οτι οι απαιτήσεις για σωστή και επιμελή στοματική υγιεινή είναι αυξημένες,
καθώς τα σιδεράκια αποτελούν παγίδες τροφών. Το πολύ καλό βούρτσισμα , ο καθαρισμός και η φθορίωση ανά εξάμηνο από τον οδοντίατρο συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό στην ομαλή και γρήγορη πορεία της θεραπείας και μειώνουν τις ενοχλήσεις για τον ασθενή.
Μεσημέρη Κατερίνα, Ειδικός Ορθοδοντικός, DDS MSc
Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αθήνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου το 2001.
Για την εξειδίκευσή της στην ορθοδοντική παρακολούθησε τριετές αναγνωρισμένο πρόγραμμα ειδικότητας στο πανεπιστήμιο Heinrich-Heine του Düsseldorf και το 2007 της απενεμήθη ο τίτλος της ειδικότητας στην Ορθοδοντική.
Ολοκληρώνοντας της σπουδές της προτάθηκε υποψηφιότητα Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Düsseldorf, ενώ το ίδιο έτος έλαβε το Βραβείο “Best Poster Award” από την European Orthodontic Society στο Βερολίνο.
Έκτοτε εξασκεί την Ορθοδοντική στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στην Κρήτη σε ασθενείς όλου του ηλικιακού φάσματος. Στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης παρακολουθεί διεθνή συνέδρια και σεμινάρια.
Έχει εθελοντική δράση σε Προγράμματα Στοματικής Υγείας και Πρόληψης στο ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης του ΠΙΚΠΑ και εκτός από τη μητρική της γλώσσα μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.
Είναι συνεργάτης του Astro Smile στο Τυμπάκι από την αρχή της λειτουργίας του το 2013.