Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να στεγνώσουν τα βότανα και να αποξηρανθούν. Ωστόσο, τα βότανα πρέπει πάντα να είναι φρέσκα και καθαρά εκ των προτέρων.
Μέθοδοι για να αποξηράνεις τα βότανα
Με κρέμασμα των βοτάνων
Το κρέμασμα των βοτάνων, για να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, είναι ο ευκολότερος και λιγότερο δαπανηρός τρόπος αποξήρανσης. Εγώ θα έλεγα ότι αποτελεί και τον πιο παραδοσιακό τρόπο. Αυτόν δηλαδή που θυμάμαι να βλέπω μικρή στα σπίτια, όταν πήγαινα στο χωριό.
Αφαίρεσε τα κάτω φύλλα και συνέδεσε 4-6 κλαδιά μαζί και δέσε τα με σπάγκο ή σχοινί. Τοποθέτησε τα ανάποδα σε μία καφέ χάρτινη σακούλα, κλειστή με τους βλαστούς να προεξέχουν. Κάνε κάποιες μικρές τρυπούλες κατά μήκος της κορυφής για την κυκλοφορία του αέρα. Κρέμασε τη σακούλα σε μια ζεστή, σκοτεινή περιοχή για περίπου 2-4 εβδομάδες, ελέγχοντας τα περιοδικά έως ότου στεγνώσουν τα βότανα.
Αυτή η διαδικασία λειτουργεί καλύτερα με βότανα χαμηλής υγρασίας όπως:
Ο άνηθος
Η μαντζουράνα
Το θρούμπι
Το θυμάρι
Το δεντρολίβανο
Τα βότανα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία θα μουχλιάσουν εάν δε στεγνώσουν γρήγορα. Επομένως, εάν πρόκειται να αποξηράνεις με αυτόν τον τρόπο τέτοιου είδους βότανα, βεβαιώσου ότι το πακετάκι είναι μικρό και σε καλά αεριζόμενο χώρο.
Σε τέτοια βότανα περιλαμβάνονται:
Ο βασιλικός
Η ρίγανη
Το μελισσόχορτο
Η μέντα
Με τον φούρνο της κουζίνας
Ένας φούρνος κουζίνας χρησιμοποιείται συχνά για την ξήρανση των βοτάνων. Tοποθέτησε τα φύλλα ή τους βλαστούς σε ένα ταψί και θέρμανε τα περίπου 1-2 ώρες με την πόρτα του φούρνου ανοιχτή στους 80° C περίπου. Βασικά στη μικρότερη δυνατή ρύθμιση του φούρνου σου.
Με φούρνο μικροκυμάτων
Οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για ταχύτερη ξήρανση των βοτάνων. Τοποθέτησε τα φύλλα σε μια χαρτοπετσέτα και θέρμανε τα για 1-3 λεπτά περίπου, γυρίζοντας τα ανά 30 δευτερόλεπτα. Κατά την ξήρανση των βοτάνων, οι φούρνοι μικροκυμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση και όχι ως επιλογή. Ενώ αυτή η μέθοδος ξήρανσης είναι ταχύτερη, μπορεί να μειώσει τόσο την περιεκτικότητα σε λάδι όσο και τη γεύση, ειδικά εάν στεγνώσουν πάρα πολύ γρήγορα.
Με ηλεκτρικό αφυγραντήρα
Ένας άλλος γρήγορος, εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να αποξηράνεις τα βότανα, είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ηλεκτρικό αφυγραντήρα. Η θερμοκρασία και η κυκλοφορία του αέρα μπορούν να ελεγχθούν ευκολότερα. Προθέρμανε τον αφυγραντήρα στους 35-46° C ή ελαφρώς υψηλότερο για πιο υγρές περιοχές. Τοποθέτησε τα βότανα σε στρώμα στους δίσκους του αφυγραντήρα για 1-4 ώρες, ελέγχοντας περιοδικά. Άφησε τα να στεγνώσουν στο μηχάνημα μέχρι να γίνουν τελείως ξηρά και τραγανά.
Τα βότανα είναι ξηρά όταν πέφτουν, και όταν τα κοτσάνια σπάνε στο λύγισμα.
Δίσκος ή χαρτοπετσέτες
Αυτό μπορεί να γίνει με τη στοίβαξη δίσκων τον έναν πάνω στον άλλο και την τοποθέτηση τους σε ένα ζεστό, σκοτεινό μέρος έως ότου στεγνώσουν τα βότανα. Ομοίως, μπορείς να αφαιρέσεις τα φύλλα από τους βλαστούς και να τα βάλεις σε χαρτοπετσέτα. Κάλυψε με μια άλλη χαρτοπετσέτα και συνέχισε να κάνεις στρώματα. Στέγνωσε τα σε ένα “δροσερό” φούρνο όλη τη νύχτα, χρησιμοποιώντας μόνο το φως του φούρνου.
Όποιον από τους τρόπους και να επιλέξεις, για να αποξηράνεις τα βότανα σου, αυτό σίγουρα είναι μία καλή μέθοδος για να απολαμβάνεις τα φυτά και τους χειμερινούς μήνες στη μαγειρική σου και το τσάι σου.