Παιχνίδι στη φύση: Ποιά τα οφέλη;
Παλαιότερα, πριν την πολύωρη έκθεση στις οθόνες, το παιχνίδι στη φύση ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.
Εκτός από τις παιδικές χαρές, κάτι που είναι πιο σύνηθες πλέον, τα παιδιά είναι σημαντικό να ασχοληθούν με ό,τι προσφέρει η φύση και να την εξερευνήσουν, δημιουργώντας έτσι ένα διαφορετικό παιχνίδι, μη δομημένο, ελεύθερο.
Ο φόβος είναι συχνός για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν στη φύση. Οι μικροτραυματισμοί συμβαίνουν συνήθως στα πλαίσια ενός υγιούς παιχνιδιού. Ωστόσο, φορώντας τα κατάλληλα ρούχα (όπως μακριά παντελόνια, άνετα παπούτσια, κτλ) και έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, το παιχνίδι στη φύση μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό.
Τα παιδιά μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο, να εντοπίζουν τους κινδύνους και στο τέλος να προστατεύουν τον εαυτό τους. Επομένως, τα οφέλη ειναι περισσότερα.
Πιο συγκεκριμένα, η επαφή των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον:
–Τα βοηθάει σωματικά. Μπορούν να τρέξουν, να σκαρφαλώσουν, να πηδούν, να κλωτσούν, να σηκώνουν πέτρες και γενικά με την κάθε κίνηση, να εκτονώσουν όλη τους την ενέργεια. Ενισχύεται επίσης, η καλή φυσική τους κατάσταση.
– Τα αναπτύσσει αισθητηριακά. Πειραματίζονται με τα υλικά της φύσης. Μπορούν να παίξουν με τα φύλλα και να αντιληφθούν τις διάφορες υφές τους, να πιάσουν πέτρες και να δουν τα διάφορα μεγέθη τους, όπως επίσης και τους καρπούς των δέντρων. Ακόμα, μπορούν να παίξουν με το χώμα ή να πατήσουν με γυμνά πόδια τη λάσπη.
– Τα βοηθάει κοινωνικά. Τα παιδιά θέτουν κανόνες μαζί με τους φίλους τους για την κάθε εξερεύνηση και είναι πιο ελεύθερα στο να εκφράσουν τον εαυτό τους. Γίνονται πιο ανεξάρτητα όταν αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά.
-Τα βοηθάει γνωστικά. Τα παιδιά, με τη βοήθεια του γονέα, μπορούν να μάθουν για τα δέντρα, τα λουλούδια, για το χρώμα των φύλλων όταν πέφτουν, αλλά και να δημιουργήσουν διάφορα παιχνίδια, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους.
Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι με ήχους, όπως ο ήχος που βγαίνει όταν τρίβουμε τα φύλλα που είναι ξερά ή και η μουσική που δημιουργείται όταν χτυπάμε δύο πετρούλες μαζί.
Όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά και όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα για συχνές επισκέψεις στη φύση, ακόμα και κάποιες μικρές ενασχολήσεις, είναι σημαντικές.
Ένα καλό παράδειγμα, είναι η βοήθεια στο πότισμα των λουλουδιών, αλλά και το φύτεμα. Επίσης, το καλοκαίρι παίξτε στην άμμο φτιάχνοντας κάστρα, οργανώστε πικ νικ, κάντε βόλτες με τα ποδήλατα και παίξτε κρυφτό έξω. Η χαρά που νιώθουν τα παιδιά στη φύση είναι απερίγραπτη. Μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς στο παιχνίδι και να ανακαλύψετε μαζί τους θησαυρούς που προσφέρει η φύση.
«Τα λουλούδια… πρέπει να τα βλέπεις και να ανασαίνεις το άρωμά τους» – Μικρός Πρίγκιπας
Σηφάκη Ευαγγελία, Λογοθεραπεύτρια