Μύθοι και αλήθειες για την ζάχαρη
Πολλές φορές έχει κατηγορηθεί η κατανάλωση ζάχαρης για κάποια προβλήματα υγείας που εμφανίζει ο οργανισμός. Ισχύει όμως αυτό; Φταίει μόνο η κατανάλωση ζάχαρης για αυτό;
Παρακάτω θα δείτε κάποια παραδείγματα που ως υπαίτια των προβλημάτων αυτών φαίνεται κυρίως η ζάχαρη, αλλά τελικά δεν είναι:
• Τερηδόνα. Όλοι οι μεγάλοι και κυρίως οι γονείς λένε στα παιδιά να μην καταναλώνουν ζάχαρη γιατί θα χαλάσουν τα δόντια τους. Εν μέρη έχουν δίκιο. Η τερηδόνα προκαλείται κυρίως από βακτήρια του στόματος, τα οποία τρέφονται από τα σάκχαρα.
Σάκχαρα δεν υπάρχουν μόνο στη ζάχαρη, αλλά και στους υδατάνθρακες. Οπότε οι αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων και ζάχαρης, με ελλιπή στοματική φροντίδα αυξάνει την εμφάνιση της τερηδόνας.
• Παχυσαρκία. Οι περισσότερη πιστεύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να κάνει ένα άτομο παχύσαρκο. Λάθος! Ένα μόνο τρόφιμο δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την ύπαρξη αυτής της νόσου. Η παχυσαρκία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες για την εμφάνισή της.
Η ζάχαρη δεν είναι απαγορευμένο τρόφιμο ακόμα και από άτομα με παραπάνω κιλά, απλά θα πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο.
• Διαβήτης. Επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης από ένα υγιή άτομο θα του παρουσιάσει διαβήτη. Ο διαβήτης είναι μία πολυπαραγοντική νόσος.
Η εμφάνισή του εξαρτάται από την κληρονομικότητα του ατόμου, την ηλικία, αν είναι παχύσαρκο, αν κάνει καθιστική ζωή, αν καπνίζει, αν έχει γενικά κακές διατροφικές συνήθειες κ.α.
• Καστανή/Μαύρη ζάχαρη. Πολλοί χρησιμοποιούν την μαύρη ζάχαρη γιατί πιστεύουν ότι έχει λιγότερες θερμίδες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τόσο η μαύρη, όσο και η κρυσταλλική ζάχαρη έχουν τις ίδιες θερμίδες. Η μόνη διαφορά τους είναι στην επεξεργασία.
Όσο πιο σκούρα είναι η ζάχαρη, τόσο περισσότερη μελάσσα περιέχει.
Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος