Μπορούν όλοι οι άνθρωποι να καταναλώνουν τα όσπρια;
Τα όσπρια είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης και υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης, τα οποία είναι συστατικά που χαρίζουν στον οργανισμό μας ενέργεια και ευεξία.
Τα όσπρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης.
Η κατανάλωσή τους δίδει στον οργανισμό μας όλες βτις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως επίσης και σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.
Επίσης περιέχουν σημαντικά ιχνοστοιχεία και είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Τέλος προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, από διάφορες μορφές καρκίνου και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν τα όσπρια. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:
– Άτομα με δυσλειτουργίες των νεφρών, όπως οξεία και χρόνια νεφρική νόσος
-Άτομα με υψηλό ουρικό οξύ και ουρική αρθρίτιδα
-Άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, όπως Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
– Άτομα που έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους
Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος