Μπακαλιάρος: Συμβουλές για ξαλμύρισμα και τηγάνισμα, από την Εύα Παρακεντάκη
Με το ψαλίδι της κουζίνας αφαιρούμε προσεκτικά τα πτερύγια και την ουρά να μην πληγώσουμε το κρέας.Τον ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό δύο τρία νερά.
Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό έτσι ώστε να τον σκεπάζει, το οποίο πρέπει να αλλάζουμε κάθε 3 ώρες, για περίπου 35-40 ώρες.
Αφού τον ξαλμυρίσουμε τον αφήνουμε να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί, για να τραβήξει όλα τα υγρά.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τον προτιμούν απλά αλευρωμένο, ενώ αλλού με κουρκούτι.
Για να γίνει τραγανός ο μπακαλιάρος μας στην περίπτωση που τον τηγανίσουμε με κουρκούτι,τον αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά. Μου αρέσει να τον τηγανίζω σε ελαιόλαδο.
Με κουρκούτι στην αρχή δυνατή φωτιά και αφού κάνει κρούστα και από τις δύο πλευρές το κουρκούτι μας, χαμηλώνουμε για να ψηθεί και με΄σα και να μην αρπάξει το κουρκούτι μας.
Με απλό αλεύρωμα από την αρχή μέχρι το τέλος σε δυνατή φωτιά
Σκορδαλιά και παντζάρια απαραίτητη παρέα στον μπακαλιάρο μας!
Περισσότερες συνταγές από την Εύα Παρακεντάκη εδώ