Μπαχαρικά που συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού μας
Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια για να δώσουν άρωμα και γεύση στο φαγητό.
Πολλά όμως από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε το φαγητό ή το γλυκό, έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.
Ας δούμε μερικά από αυτά και πως συμβάλλουν στην υγεία μας:
– Κανέλα: εκτός το ότι βοηθάει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλει και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, χάρη στο μαγγάνιο που περιέχει
– Τριγωνέλλα ή τσιμένι ή γραικόχορτο: μειώνει την όρεξη πριν από κάθε γεύμα και ταιριάζει πολύ με το κοτόπουλο σαν μπαχαρικό.
– Γαρίφαλο: μειώνει τους πόνους του στομαχιού, χάρη στην ουσία ευγενόλη που περιέχει.
-Κύμινο: χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, ενισχύει τη μνήμη και συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες.
– Τσίλι: το τσίλι περιέχει καψαΐκίνη, όπου ενισχύει τον μεταβολισμό, συνεπώς συμβάλλει στην ταχύτερη καύση του λίπους.
– Ginger ή πιπερόριζα: χάρη στη τζιντζερόλη που περιέχει, η πιπερόριζα έχει αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδοτική δράση που
βοηθάει στη μείωση των πόνων περιόδου.
– Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα : ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη η οποία η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και καταπραΰνη τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος