Αύγουστος ο μήνας του τρύγου, το πανηγύρι του Καλοκαιριού, όπως συνήθιζαν να λένε οι παλαιότεροι!
Το σταφύλι, ο ευλογημένος αυτός καρπός που μας δίνει τόσα διαφορετικά προϊόντα, τόσες διαφορετικές γεύσεις. Από το χυμό του φτιάχνουμε το κρασί, τη ρακή και το ξύδι.
Από το μούστο, φτιάχνουμε το πετιμέζι, αλλά και τη μουσταλευριά, την οποία όταν αποξηράνουμε, έχουμε τα κεφτέρια.
Και βέβαια τη σταφίδα, που δεκαετίες πριν αποτελούσε χρυσάφι για την οικονομία του νησιού.
Η μουσταλευριά λοιπόν είναι ένα παραδοσιακό, μυρωδάτο και νόστιμο γλυκό, γεμάτο καλοκαιρινές αναμνήσεις!
Η συνταγή είναι της μαμάς και μάλιστα πριν κάποια χρόνια, είχε διακριθεί σ΄ένα τοπικό Διαγωνισμό Μαγειρικής, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.
Τα υλικά μας:
5 ποτήρια μούστο (κομμένο), βρασμένο
1 ποτήρι αλεύρι γ.ο.χ
Λίγα φυλλαράκια αμπαρόριζας, για το άρωμα, τα οποία αφαιρούμε στο τέλος.
Καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το μισό μούστο με την αμπαρόριζα, να βράσει.
Στο μεταξύ διαλύουμε το αλεύρι στον υπόλοιπο κρύο μούστο. Αν το αλεύρι μας δυσκολεύει στο να διαλυθεί, το περνάμε και από μια σίτα.
Αφού βράσει ο μούστος χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χυλό σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η μουσταλευριά και να αποκτήσει μια μεταξένια υφή.
Κατεβάζουμε τη μουσταλευριά από τη φωτιά και τη μοιράζουμε σε μικρά η μεγάλα μπολ, πασπαλίζοντας με καρύδια, σουσάμι και κανέλα!