Η μηλόπιτα της ευκολίας και της φιλίας, από την Εύα Παρακεντάκη

Μία μηλόπιτα της ευκολίας και της φιλίας μας φέρνει πιο κοντά!

Από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά συνταγής

200 γρ. βούτυρο

3 μεγάλα μήλα κομμένα σε ροδέλες

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη καστανή

5 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)

350 γρ αλευρι φαρίνα απ

1 κοφτό κ.σ. μπέικιν πάουντερ

κανέλα σε σκόνη

καρύδια κομμένα στα 4

λίγες σταφίδες ξανθές

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε ροδέλες και βγάζουμε τα κουκούτσια από το κέντρο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το 1 φλ. Καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε τα 3/4 από το λιωμένο βούρυρο με τη ζάχαρη, στη βάση ενός πυρέξ βουρτσίζοντας ελαφρώς και τα τοιχώματα και πασπαλίζουμε τη βάση με λίγη κανέλα.

Στρώνουμε μία στρώση, φέτες μήλων στη βάση πάνω από το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης, τοποθετούμε στα κενά, ανάμεσα στα μήλα, τα καρύδια και πασπαλίζουμε με τις σταφίδες και πάλι κανέλα. Περιχύνουμε τα μήλα με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης, πασπαλίζετε με λίγη ακόμα κανέλα και στρώνουμε από πάνω τις υπόλοιπες φέτες μήλων και λίγες ακόμα σταφίδες. Χτυπάμε σε πηχτή μαρέγκα τα ασπράδια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το δεύτερο φλ. τσαγιού ζάχαρη(λευκή κρυσταλική) μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Μόλις αφρατέψει το μείγμα των κρόκων, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν, αφού πρώτα τα έχουμε κοσκονίσει συνεχίζοντας το χτύπημα.

Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στρώνουμε από πάνω το μείγμα κέικ και ψήνουμε για 45-50 λ στο προθερμασμένο φούρνο. Μόλις ψηθεί αναποδογυρίζουμε αμέσως τη μηλόπιτα, καυτή από το φούρνο σε πιατέλα. Όταν μισοκρυώσει τη κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Για περισσότερες συνταγές επισκεφθείτε την Eva Parakentaki

Σχολιάστε