Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του παραδοσιακού μελομακάρονου, από την Eva Parakentaki.
Υλικά για ένα ταψάκι : 25 Χ35εκ.
550γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
175γρ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
150γρ. ζάχαρη καστανή Ζωγράφος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κονιάκ
2 βανιλίνες
1 φλιτζάνι καρύδια
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.σ. κανέλα
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα
Για το σιρόπι
600γρ. ζάχαρη καστανή Ζωγράφος
½ λίτρο νερό
φλούδα από ½ λεμόνι
2-3 γαρίφαλα
1 ξύλο κανέλας
2 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 οC.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το κονιάκ με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη μας καλά. Διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα και προσθέτετε το αφρίζον μείγμα στο μπολ, στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά μας με τελευταίο το αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη που θα κολλάει λίγο στο χέρι.
Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Το πιέζουμε με την παλάμη μας να ισιώσει και το πάχος του να είναι περίπου ένα εκατοστό.
Χαράζετε την επιφάνεια σε ρόμβους, αν θέλουμε βάζουμε στο κέντρο του καθενός από ένα κομμάτι καρύδι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα μικρή το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα τα γαρίφαλα, το χυμό του λεμονιού και τη φλούδα. Ανακατεύουμε στην αρχή να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και διαλύουμε το μέλι. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό
Ξεφουρνίζουμε το γλυκό το σιροπιάζουμε με το σιρόπι μας ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφήνουμε να το απορροφήσει και να γίνει χλιαρό τουλάχιστον πριν το σερβίρουμε.