Τα λαχανικά του Σεπτέμβρη και πως μας οφελούν στην υγεία μας

Τα λαχανικά του Σεπτέμβρη και πως μας οφελούν στην υγεία μας

Ο κάθε μήνας μας δίνει τα δικά του λαχανικά. Τα λαχανικά όπως και τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυσικά νερό. Επίσης συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και λόγω των χαμηλών θερμίδων είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια για απώλεια βάρους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Ας δούμε ποια είναι τα λαχανικά του Σεπτέμβρη και την διατροφική αξία τους:

Αγκινάρα, έχει φαρμακευτικές ιδιότητες π.χ στις παθήσεις του ήπατος. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ.

Καρότα, αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών β-καροτίνης. Επίσης περιέχουν:
Βιταμίνη Α: 428% Ημερήσιας Πρόσληψης
Βιταμίνη Κ: 11% Η.Π
Βιταμίνη C: 6% Η.Π
Ασβέστιο: 2% Η.Π
Σίδηρο: 2% Η.Π
Κάλιο: 7% Η.Π

Κουνουπίδι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ. Χάρη στις υψηλές ποσότητες νερού και φυτικών ινών που περιέχει, Βσυμβάλλει στην απώλεια βάρους όπως και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μπάμιες, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και σε πρωτεΐνη, σε σχέση με άλλα λαχανικά που στερούνται της πρωτεΐνης. Οι μπάμιες συμβάλλουν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στα φυσιολογικά επίπεδα. Τέλος είναι πλούσιες σε φολικό οξύ

Παντζάρι, συμβάλλει στην μείωση των καρδιακών παθήσεων, βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο
αίμα. Επίσης προλαμβάνει την οστεοπόρωση, ρυθμίζει την λειτουργία του ήπατος και προστατεύει τον εγκέφαλο από τα συμπτώματα της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Περιέχει νάτριο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και νερό.

Κολοκύθα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και καροτενοειδή ( λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό και φυσικά φυτικές ίνες.

Καλαμπόκι, είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ενώσεις, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Δεν περιέχει γλουτένη και αυτό το καθιστά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Τέλος είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. επίσης περιέχει φυτοστερόλες, κάλιο, και καλά λιπαρά ω6.

Φινόκιο, είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ενώσεις, διατηρεί την καλή υγεία της καρδιάς και του δέρματος. Είναι αντιφλεγμονώδες και συμβάλει στην διαχείρηση του βάρους, όπως βελτιώνει και από τα συμπτώματα της αναιμίας. Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C, β- καροτίνη και βιταμίνη Α.

Ρόκα, βοηθάει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και τουνευρικού συστήματος. Επίσης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και
προστατεύει το DNA. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και μαγνήσιο.

Κολοκυθάκια, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχουν αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλουν στην καλή όραση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην καλή πέψη, στην υγεία των οστών και της καρδιάς.

Φασολάκια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φλαβονοειδή.

Επίσης βιταμίνη C: 15% Ημερήσιας πρόσληψης,
βιταμίνη Κ : 14% Η.Π,
φυλλικό οξύ: 8% Η.Π,
μαγγάνιο: 10% Η.Π,
σίδηρο: 8% Η.Π,
μαγνήσιο: 7% Η.Π,
ασβέστιο: 4% Η.Π

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε