Η συνταγή της γιαγιάς Στέλλας, ανεβατά μυζηθροπιτάκια στην Κοξαρέ!
Σήμερα θα πάμε στο χωριό Κοξαρέ Ρεθύμνου να συναντήσουμε την κυρία Στέλλα Νινιδάκη!
Της Εύας Παρακεντάκη
Μία γυναίκα που έχουν δει πολλά τα μάτια της , μία γυναίκα που γεννήθηκε πριν 93 ολόκληρα χρόνια και έχει ζήσει όλα αυτά που εμείς διαβάζουμε στα βιβλία, πολέμους, αρρώστιες, χαρές, λύπες. Μία μάνα, γιαγιά και φίλη πολλών, μία σύντροφος γλυκιά και μία εξαιρετική μαγείρισσα. Το μαγικό είναι ότι ζει μόνη της, έχει το αμπέλι της, το μποστάνι της, τις κότες της και τα τακτοποιεί όλα η ίδια! Άξια γυναίκα… Όταν την ρώτησα ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της μου είπε « έδωσα και πήρα πολύ αγάπη στη ζωή μου παιδί μου».
Τη συνάντησα στον κήπο της να ταΐζει τις κότες της, κάτσαμε πολύ ώρα μαζί, κουβεντιάσαμε σαν δύο συνομίλικες, αυτό μου έκανε εντύπωση, πόσο γυναίκα του σήμερα είναι. Όταν τη ρώτησα τι θα μου φτιάξει, μου είπε ότι επειδή πιάσαμε την κουβέντα και πέρασε η ώρα θα μου φτιάξει κάτι απίστευτα εύκολο, που το φτιάχνει και για τα εγγόνια της… Ανεβατά μυζηθροπιτάκια με μέλι ή κανελοζάχαρη!
Όση ώρα ετοιμάζαμε τη συνταγή, μου είπε ότι ο άντρας της, την έκλεψε παρά τη θέληση της… πόσο σοφότερος μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος που συναναστρέφεται και κάνει παρέα με μεγαλύτερους.
Αρκετά είπαμε όμως, σας δίνω τη συνταγή!
2 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 σφηνάκι ρακί
1 σφηνάκι λάδι
Αλάτι
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κιλό φρέσκια μυζήθρα
½ ματσάκι δυόσμο
Μέλι
Ζάχαρη
Κανέλα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός το αλεύρι.
Διαλύουμε την μαγιά και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε αλεύρι.
Θέλουμε να πάρουμε μία αφράτη και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σκεπασμένη σε ένα ζεστό μέρος.
Είναι πολύ σημαντικό να φουσκώσει σωστά γιατί από αυτό εξαρτάται πόσο αφράτα θα γίνουν.
Σε ένα μπολ σπάμε με ένα πιρούνι το φρέσκια μυζήθρα και ψιλοκόβουμε τον δυόσμο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε ένα φύλλο και κόβουμε με κουπ στρογγυλά γεμίζουμε με το μείγμα της μυζήθρας.
Κλείνουμε με τα δάχτυλα πλάθοντας ένα τέλειο μπαλάκι στο μέγεθος ενός καρυδιού.
Τα αραδιάζουμε σε μία ξύλινη αλευρωμένη επιφάνεια και περιμένουμε να ξαναφουσκώσουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
ΌΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
Σε ένα κατσαρολάκι βαθύ και μικρό βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Βάζουμε μέσα τα ανεβατά μας και χαμηλώνουμε έτσι ώστε να ψηθούν σωστά. Γυρνάμε με ένα πιρούνι για να πάρουν από παντού χρώμα.
Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
Το σερβίρισμα
Σε μία πιατέλα κάνουμε ένα βουναλάκι βάζουμε μέλι , σουσάμι κανέλα ή όταν τα βγάλουμε από τη φωτιά τα βουτάμε σε κανελοζάχαρη.
Περισότερες συνταγές από την Εύα Παρακεντάκη εδώ