Καρύδια, ο αγαπημένος καρπός των γιορτών!

Τα καρύδια έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες. Στολίζουν τα μελομακάρονα, την βασιλόπιτα, τις σαλάτες και φυσικά τα καταναλώνουμε μόνα τους σαν σνακ.

Όπως όλοι οι ξηροί καρποί έτσι και τα καρύδια είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα ( μονοακόρεστα και πολυακόρεστα). Περιέχουν μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Οφέλη της υγείας από την κατανάλωση καρυδιών
• Καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου
• Βελτιώνουν την μνήμη
• Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
• Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
• Ενισχύουν την εντερική χλωρίδα και γενικά το πεπτικό σύστημα
• Συμβάλλουν στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του βάρους
• Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
• Μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου και γήρανσης
• Μειώνουν την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών
• Βοηθάνε στην καλύτερη ποιότητα ύπνου, λόγω της μελατονίνης που περιέχουν
• Βελτιώνουν την αντρική γονιμότητα

Διατροφική αξία των καρυδιών ανά 100γρ
Ενέργεια : 654 kcal
Λίπος: 65 gr
Κορεσμένα λιπαρά: 6 gr
Υδατάνθρακες: 14 gr
Πρωτεΐνη: 15 gr
Φυτικές Ίνες: 7 gr
Ζάχαρη: 2,6 gr
Χοληστερίνη: 0 gr
Νάτριο: 2 mg
Κάλιο: 441 mg
Βιταμίνη C: 1,3 mg
Σίδηρο: 2,9 mg
Βιταμίνη Β6: 0,5 mg
Μαγνήσιο: 158 mg
Ασβέστιο: 98 mg

Ειρήνη Πετειναράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε