Καλοκαίρι και εγκυμοσύνη!

Το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη περίοδος για τις έγκυες γυναίκες. Η ζέστη και η υγρασία μας δυσκολεύουν όλους μας, πόσο μάλλον μια έγκυο που η θερμοκρασία του σώματος της, είναι ήδη ανεβασμένη εξαιτίας της ορμόνης προγεστερόνης, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξύ σε συνθήκες καύσωνα, όπου μια έγκυος γυναίκα μπορεί να εμφανίσει μεταβολές της διάθεσης, εκνευρισμό και δυσφορία. Οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες αποτελούν σοβαρή απειλή για όσες γυναίκες περνούν την εγκυμοσύνη τους μέσα στο κατακαλόκαιρο, αφού μπορούν να προκαλέσουν υπερθερμία και αφυδάτωση.

10 συμβουλές για την εγκυμοσύνη το καλοκαίρι

1. Πίνετε πολύ νερό, πάνω από 2 λίτρα τη μέρα.
2. Αν ιδρώνετε πολύ, χάνετε πολύτιμους ηλεκτρολύτες που πρέπει να αναπληρώσετε. Υπάρχουν ποτά ηλεκτρολυτών με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη. Ενας δροσερός, φυσικός χυμός είναι επίσης σύμμαχος κατά της ζέστης.
3. Αφήστε τα στενά κολλητά ρούχα στην ντουλάπα σας για πιο δροσερές μέρες και φορέστε ρούχα φαρδιά που δεν θα σας πιέζουν πουθενά.
4. Τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας μείνετε στο σπίτι με ανοικτούς ανεμιστήρες και κλιματιστικά.
5. Βγείτε έξω για μια βόλτα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
6. Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία στην παραλία. Βουτήξτε στη θάλασσα να δροσιστείτε, αλλά μετά αυστηρά κάτω από την ομπρέλα.
7. Αποφύγετε τη δουλειά σε εξωτερικούς χώρους. Αν όμως δεν γίνεται διαφορετικά, κάντε συχνά διαλείμματα για να προλάβει το σώμα σας να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.
8. Μην ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό με ψηλό δείκτη προστασίας (30-50), καπέλο και γυαλιά ηλίου. Δεν σας προστατεύουν από τη ζέστη, αλλά περιορίζουν την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες.
9. Αποφύγετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη ή σε λιπαρά. Προτιμήστε μικρά ελαφρά γεύματα.
10. Καταναλώστε πολλά δροσερά φρούτα. Σας ξεδιψούν και σας προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και τόσα άλλα πολύτιμα στοιχεία για σας και το μωρό σας.

Μπορεί η υπερβολική ζέστη να γίνει επικίνδυνη για την έγκυο και το έμβρυο;

Ναι, ειδικά αν η εσωτερική θερμοκρασία ξεπεράσει τους 39 βαθμούς. Συνήθως ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός της εγκύου καταφέρνει να κρατήσει την θερμοκρασία του σώματος κάτω από τους 37 βαθμούς, αλλά σε πολύ δύσκολες συνθήκες ίσως δεν τα καταφέρει γιατί είναι δύσκολος ο συνδυασμός αφόρητης ζέστης κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα με τον ήδη επιβαρυμένο οργανισμό της εγκύου.

Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος της εγκύου στους 39 βαθμούς, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Σε πιο προχωρημένες φάσεις της εγκυμοσύνης, παρατηρούνται άλλα προβλήματα, όπως ψευδείς συσπάσεις Braxton Hicks, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση.

Ο επιστημονικός κόσμος ανησυχεί για τις αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες που προκαλεί η παγκόσμια κλιματική αλλαγή και οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα αύξησης των γεννήσεων βρεφών με συγγενή καρδιολογικά προβλήματα.

Τα συμπτώματα της υπερθέρμανσης

Τα συμπτώματα της υπερθέρμανσης (θερμοπληξίας) συμπεριλαμβάνουν κράμπες των μυών, ζαλάδα, σύγχυση, πονοκέφαλος, ναυτία και εμετός, ενώ το δέρμα είναι καυτό και κόκκινο.
Αν η έγκυος αισθανθεί ότι υπερθερμαίνεται, πρέπει να μετακινηθεί αμέσως σε κλιματιζόμενο χώρο και να επικοινωνήσει αμέσως με τον μαιευτήρα της. Το βασικό είναι να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση πριν προλάβει να εξελιχθεί και δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε