Advertorial
Η χρήση του χλοοτάπητα σε κατοικίες, ξεκίνησε γύρω στο 1600, στο Λονδίνο. Η τάση της εποχής, ήθελε σε κήπους κατοικιών τη δημιουργία χλοοτάπητα, ως ένα στοιχείο υψηλής αισθητικής και απόλαυσης από τους ενοίκους! Όμως στους κήπους κάστρων και παλατιών, ήδη από τον 14ο αιώνα χρησιμοποιούσαν χλοοτάπητα, δημιουργώντας περίτεχνες κατασκευές!
Σήμερα, ένας κήπος, μία έκταση, ιδωτική ή δημόσια, στρωμένα με γρασίδι, αποτελούν χώρο παιχνιδιού και χαλάρωσης!
Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε πριν αποφασίσουμε να φτιάξουμε τον κήπο μας; Ποια εποχή είναι κατάλληλη για να βάλουμε γκαζόν; Γιατί να επιλέξουμε έτοιμο χλοοτάπητα και τι προετοιμασία χρειάζεται;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μας δίνει η κ, Μαρία Μίχου, Γεωπόνος Γ.Π.Α. και συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής έτοιμου χλοοτάπητα στην Ελλάδα Hellasod, η οποία και στην Κρήτη έχει δυναμική παρουσία, αφού εδώ και μια δεκαετία περίπου, έχοντας εξασφαλίσει τις απαραίτητες στρεμματικές εγκαταστάσεις, στην περιοχή του Τυμπακίου, καλύπτει τις ανάγκες του νησιού σε χλοοτάπητα.
Ποια τα στάδια καλλιέργειας του χλοοτάπητα στην περιοχή του Τυμπακίου;
H διαδικασία καλλιέργειας του χλοοτάπητα ξεκινάει με την προετοιμασία του χωραφιού, δηλαδή με το φρεζάρισμα ή όποιο άλλο μηχανικό είδος κατεργασίας κριθεί απαραίτητο. Ακολουθεί η επιπεδοποίηση του χωραφιού με ειδικό μηχάνημα και η σπορά του.
Στη συνέχεια, ξεκινάει η ανάπτυξη του χλοοτάπητα και παρέχονται όλες οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες (λίπανση, άρδευση και φυτοπροστασία) μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως το ριζικό του σύστημα και να φτάσει στην κατάλληλη πυκνότητα.
Τέλος, γίνεται αφαίρεση των μοσχευμάτων και μεταφορά τους στο τελικό σημείο εγκατάστασης.
Ποια εποχή είναι κατάλληλη για να βάλουμε γκαζόν στον κήπο μας;
Μπορούμε να εγκαταστήσουμε χλοοτάπητα σχεδόν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις κλιματολογικές συνθήκες της εκάστοτε περιοχής.
Γιατί να επιλέξουμε έτοιμο χλοοτάπητα;
O έτοιμος χλοοτάπητας έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την σπορά:
Αρχικά, είναι σίγουρη η επιτυχία εγκατάστασης λαμβάνοντας μάλιστα άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα από άποψη πυκνότητας.
Επίσης, με την μέθοδο εγκατάστασης έτοιμου χλοοτάπητα έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση νερού, πολύ σημαντικό πλεονέκτημα ιδιαίτερα σε περιοχές με μειωμένες δυνατότητες άρδευσης.
Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 2-3 εβδομάδες από την ημέρα της εγκατάστασής του ενώ με την μέθοδο της σποράς ο χλοοτάπητας χρειάζεται 4-6 μήνες ώστε να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα (με εξειδικευμένες εργασίες). Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν όλα τα πλεονεκτήματα του έτοιμου χλοοτάπητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι τελικά ίσως συμφέρει περισσότερο οικονομικά αυτή η επιλογή.
Πως προετοιμάζουμε το έδαφος;
Εάν το έδαφος στο οποίο πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση του χλοοτάπητα έχει αγροστώδη πολυετή ζιζάνια, τα καταπολεμούμε με κατάλληλα μηχανικά ή χημικά μέσα.
Προσέχουμε ιδιαίτερα το χώμα που αγοράζουμε να μην έχει ζιζάνια, κυρίως κόνδυλους κύπερης διότι πρόκειται για ένα δυσκολοεξόντωτο ζιζάνιο.
Στην συνέχεια, προσθέτουμε κατάλληλο λίπασμα (οργανικό ή χημικό) καθώς και άμμο, κυρίως αν έχουμε αργιλώδες έδαφος. Ακολουθεί μηχανική κατεργασία (φρεζάρισμα), η τελική ισοπέδωση με τσουγκράνα έτσι ώστε να βγάλουμε τυχόν πέτρες ή χαλίκια και μια ελαφρά συμπίεση με κύλινδρο, ιδιαίτερα όταν το χώμα είναι φερτό.
Τέλος, εγκαθιστούμε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος προσέχοντας το ύψος των εκτοξευτών να είναι περίπου 1-2cm πάνω από την επιφάνεια του χώματος. Εάν το χώμα είναι στεγνό ποτίζουμε μερικές ημέρες πριν, λαμβάνοντας όμως υπόψιν ότι την ώρα της τοποθέτησης το χώμα δεν πρέπει να είναι λασπωμένο.
Πως γίνεται η τοποθέτηση του;
Η τοποθέτηση του έτοιμου χλοοτάπητα γίνεται πάντα από την πλευρά που είναι πιο μακριά. Kατά την τοποθέτηση προσέχουμε να εφαρμόζει καλά κάθε λωρίδα με τη διπλανή της ώστε να μην μένουν κενά καθώς επίσης να μην πατάει η μια λωρίδα πάνω στην άλλη. Στην
συνέχεια κόβουμε όπου χρειαστεί τα τελειώματα με ένα μαχαίρι και ποτίζουμε ελαφρά (η τοποθέτηση συνιστάται να γίνεται τις δροσερές ώρες της ημέρας).
Αφού έχουμε ολοκληρώσει την εγκατάσταση, πατάμε τον χλοοτάπητα με κύλινδρο ώστε να γίνει καλύτερη εφαρμογή με το έδαφος και να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας. Τέλος, ποτίζουμε με μεγάλη ποσότητα νερού μέχρι να πλημμυρίσει.
Ποια είναι η διάρκεια του;
Με σωστή συντήρηση ο χλοοτάπητας μπορεί να διατηρηθεί υγιής για πολλά χρόνια. Πρέπει να δοθεί προσοχή στα εξής:
-Πριν την τοποθέτηση, να γίνει σωστή επιλογή ποικιλίας ανάλογα με τις ανάγκες και επιλογή σωστού υποστρώματος. Το χώμα που θα τοποθετηθεί ο χλοοτάπητας πρέπει να έχει πάνω από 80% άμμο εμπλουτισμένη με οργανική ουσία.
-Μετά την τοποθέτηση, μόλις ο χλοοτάπητας ριζοβολήσει προσέχουμε πολύ την ποσότητα νερού. Γενικά χρειάζεται αραιές και σε βάθος αρδεύσεις (πρωϊνές ώρες).
-Δεν αφήνουμε τον χλοοτάπητα να μεγαλώνει υπερβολικά άλλα κουρεύουμε πάντα στο ενδεδειγμένο για την ποικιλία ύψος.
-Τέλος, η λίπανση του χλοοτάπητα είναι μετά την άρδευση, ο σημαντικότερος παράγοντας για την υγεία και μακροζωία του.
Συμβουλές για τη συντήρηση του γκαζόν
Όπως αναφέρθηκε επιγραμματικά και παραπάνω, οι εργασίες συντήρησης αφορούν κυρίως:
Άρδευση
Εγκαθιστούμε αυτοματοποιημένο υπόγειο σύστημα και ποτίζουμε κυρίως νωρίς το πρωί. Η ποσότητα εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες (το καλοκαίρι σχεδόν καθημερινά, τον χειμώνα με μικρότερη συχνότητα) και το είδος του υποστρώματος (τα αμμώδη υποστρώματα θέλουν πιο συχνά πότισμα από τα αργιλώδη).
Κούρεμα
Για την διατήρηση της ομοιομορφίας του ο χλοοτάπητας θα πρέπει να κουρεύεται ανάλογα με την ανάπτυξη του σε ένα ιδανικό ύψος 3-4 cm. Mια ενδεικτική συχνότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι 1 φορά την εβδομάδα και πιο αραιά κατά τους χειμερινούς μήνες, προσέχοντας να μην υπερβαίνει το ύψος τα 4-5 cm καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Λίπανση
Η θρέψη του χλοοτάπητα είναι μια απαραίτητη εργασία που πρέπει να γίνεται κάθε 40-45 ημέρες, κατά προτίμηση με σύνθετα οργανικά λιπάσματα.
Φυτοπροστασία
Η φυτοπροστασία αφορά την καταπολέμηση εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων και πρέπει να γίνεται μετά από σύσταση γεωπόνου με τα κατάλληλα σκευάσματα (κατά προτίμηση βιολογικά). Κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος προσβολής από την αγρότιδα ή καραφατμέ. Κάποια σημάδια αναγνώρισης είναι τα μεγάλα ακανόνιστα κίτρινα μπαλώματα και τα πουλιά που τρέφονται από το χλοοτάπητα. Αν υποπτευθείτε την παρουσία τους, αφαιρέστε ένα κομμάτι χλοοτάπητα και μετρήστε τις κάμπιες (με πάνω από 5 κάμπιες ανά τετραγωνικό μέτρο απαιτείται θεραπεία). Χρειάζεται έγκαιρη και σωστή καταπολέμηση γιατί η προσβολή είναι ραγδαία και μπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά τον χλοοτάπητα σε λίγες μόνο ημέρες.