Γράμματα από τη Σμύρνη, μια χαμένη αλλά όχι λησμονημένη πατρίδα!

Γράμματα από τη Σμύρνη, μια χαμένη αλλά όχι λησμονημένη πατρίδα!

Το 2022 είναι έτος μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια μελανή σελίδα στην Ιστορία του Ελληνισμού. Τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, ζωντανεύουν ξανά μέσα από μυθιστορήματα βασισμένα σε αληθινές ιστορίες που διαδραματίστηκαν εκείνα τα χρόνια.

Ανάμεσα σε αυτά τα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας είναι και το βιβλίο του Θάνου Κονδύλη, Γράμματα από τη Σμύρνη, από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
Μια ιστορία γεμάτη από τα αρώματα της παλιάς Σμύρνης και την αυτοθυσία μιας γυναίκα για τον αγαπημένο της. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ταξιδεύουμε στη Σμύρνη, στην όμορφη αυτή πόλη όπως ήταν πριν το 1922, μια χαμένη πατρίδα, αλλά όχι λησμονημένη, όπως τονίζει και ο συγγραφέας.

Η ιστορία μας ξεκινάει με τη γιατρό Πελαγία Αντωνιάδη, η οποία φτάνει στη σύγχρονη Σμύρνη ακολουθώντας τις οδηγίες που της άφησε η συνονόματη γιαγιά της.

Εκεί θα ανακαλύψει έναν χαμένο θησαυρό: τα κρυμμένα από το 1922 γράμματα αλλά και το ημερολόγιο της γιαγιάς.
Αρχίζει να τα διαβάζει και μέσα από αυτά θα γνωρίσει την παλιά πόλη, αλλά και τον μεγάλο έρωτα της γιαγιάς Πελαγίας, τον γιατρό Αλέξανδρο Καλλέργη, που της είχε σώσει τη ζωή.


Το βιβλίο “Γράμματα από τη Σμύρνη”, από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, θα το βρείτε εδώ


Και μετά ήρθε η μεγάλη φωτιά και η καταστροφή. Η Πελαγία, έχοντας χάσει τα πάντα, ακόμα και τον αγαπημένο της, φτάνει κυνηγημένη στην Αθήνα. Με πολύ κόπο θα σταθεί στα πόδια της. Όμως ποτέ δε θα ησυχάσει και μια μέρα θα βάλει σε εφαρμογή το παράτολμο σχέδιό της: θα επιστρέψει και πάλι στην κατεστραμμένη Σμύρνη για να ξαναβρεί τον Αλέξανδρο.
Ωστόσο δεν ξέρει ότι έχει μπει στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της.

Γιατί η πορεία της στη Μικρά Ασία θα είναι μια πορεία προς το άγνωστο… ίσως και προς τον θάνατο.

Πρόκειται πραγματικά για ένα εξαιρετικό βιβλίο, που μας ταξιδεύει στη Σμύρνη εκείνης της εποχής με λεπτομερείς περιγραφές για τη ζωή και για τη σχέση Ελλήνων και Τούρκων που ζούσαν αρμονικά μέχρι το 1922!

Σχολιάστε