Τα γλυκά του κουταλιού μπορούμε να πούμε ότι είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης, που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Κάθε εποχή του χρόνου μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της, φρούτα και λαχανικά, δεν έχουμε λοιπόν παρά να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο, φτιάχνοντας μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού.
Αυτή την εποχή τη τιμητική του έχει το γλυκό περγαμόντο, το πιο υπέροχο, το πιο μυρωδάτο γλυκό, το οποίο όταν είναι ωμό δεν μπορείς ούτε να το δοκιμάσεις, ενώ όταν γίνει γλυκό δύσκολα θα αντισταθείς. Δίκαια οι νοικοκυρές το έχουν χαρακτηρίσει, ως τον βασιλιά των γλυκών του κουταλιού!
Σήμερα θα σας παρουσιάσω τον τρόπο που φτιάχνει η μαμά μου αυτό το γλυκό και εντελώς αντικειμενικά θα σας πω ότι είναι ότι πιο υπέροχο έχω δοκιμάσει. Η συνταγή είναι από το αγαπημένο cretangastronomy!
Για μία δόση θα χρειαστούμε
600 γρ φλούδα περγαμόντου, (αφού έχουμε ξύσει το κίτρινο μέρος)
1 κιλό ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
χυμό ένός λεμονιού
Για τη διαδικασία εδώ
Λικέρ περγαμόντο
Όμως με το ξύσμα από το περγαμόντο μπορούμε να φτιάξουμε και λικέρ, αρωματικό και χωνευτικό!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
2 κούπες (500ml) ρακή ή άλλο λευκό ουδέτερο ποτό
4 κουταλιές (60ml) ξύσμα περγαμόντου
400gr ζάχαρη
500ml νερό
Για τη διαδικασία εδώ
Το ξύσμα από το περγαμόντο, το αποξηραίνω και το συντηρώ στο ψυγείο. Είναι ένα φυσικό αρωματικό για τα κέικ που φτιάχνω!