Φράουλα: θρεπτική αξία, οφέλη και προτάσεις κατανάλωσης
Η φράουλα ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae), έχοντας 15 περίπου είδη. Η καταγωγή της είναι από τη Χιλή και τον 14ο – 15ο αιώνα καλλιεργήθηκε στην Γαλλία και την Αγγλία, ενώ η μεγάλη καρποφόρα φράουλα ήρθε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα.
Η φράουλα αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών , βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, καθιστώντας την ωφέλιμη για την υγεία του ανθρώπου. Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό σε ποσοστό 91% και υδατάνθρακες σε ποσοστό 7,7%. έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος σε ποσοστό 0,7% και 0,3% αντίστοιχα.
Διατροφική αξία ανά 100γρ φράουλα
Ενέργεια: 32 kcal
Υδατάνθρακες: 7,7gr
Σάκχαρα: 4,9gr
Φυτικές ίνες: 2gr
Πρωτεΐνη: 0,7gr
Λίπος: 0,3gr
Βιταμίνη Α: 12IU
Βιταμίνη C: 58,8 mg
Βιταμίνη Ε: 0,3mg
Βιταμίνη Κ: 2,2mcg
Νιασίνη: 0,4mg
Φυλλικό οξύ: 24mcg
Ασβέστιο: 16mg
Σίδηρο: 0,4mg
Μαγνήσιο: 13mg
Μαγγάνιο: 0,4mg
Φώσφορο: 24mg
Κάλιο: 153mg
Νάτριο: 1mg
Ψευδάργυρο: 0,1mg
Τα οφέλη της φράουλας στην υγεία μας
-Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Οι φράουλες μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή και να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία, την καλή χοληστερόλη (HDL) και την αρτηριακή πίεση, όπου όλα αυτά βοηθάνε να λειτουργεί σωστά η καρδιά
– Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Οι φράουλες επιβραδύνουν την πέψη γλυκόζης και μειώνουν την άνοδο της γλυκόζης και της ιωσουλίνης μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Επίσης οι φράουλες προλαμβάνουν το μεταβολικό σύνδρομο και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
– Προλαμβάνουν τον καρκίνο. Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν οι φράουλες έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων του ανθρώπινου ήπατος. Ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες .
Ποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους
– Άτομα με αλλεργία στη φράουλα. Μερικά από τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι κνησμός ή μυρμήγκιασμα στο στόμα, πονοκέφαλος, πρήξιμο χειλιών, προσώπου, γλώσσας ή λαιμού και δύσποια σε σοβαρές περιπτώσεις
– Άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονώδης νόσο του εντέρου
– Άτομα με πρόβλημα στην πήξη του αίματος. Η μεγάλη κατανάλωση από φράουλες μπορεί να αυξήσει τον χρόνο πήξης αίματος με αποτέλεσμα να επέλθει αιμοραγία
Προτάσεις κατανάλωσης
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να εντάξης την φράουλα στην διατροφή σου. Παρακάτω θα βρείς μερικές προτάσεις και απλά εσύ διάλεξε αυτή ή αυτές που σου ταιριάζουν γευστικά
-Γιαούρτι με φράουλες και σπόρους chia
-Γάλα ή γιαούρτι με βρώμη και φράουλες
-Σε smoothies
– Σε ζελέ με κομματάκια φράουλα μέσα
-Στη σαλάτα ( είτε πράσινη, είτε ανάμικτη) με φράουλα, σπόρους και καρύδια
– Φράουλες βουτηγμένες στην κουβερτούρα. Ένα γλυκό γρήγορο, απολαυστικό και με λίγες θερμίδες
https://diatrofikaiygeia.com/
Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος