Να φάω μελομακάρονο τα Χριστούγεννα; Ποια είναι η διατροφική του αξία;
Πλησιάζουν σιγά σιγά τα Χριστούγεννα και τα σπίτια έχουν μυρίσει από τα παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.
Ένα από τα παραδοσιακά γλυκά είναι και τα μελομακάρονα, τα οποία είναι η καλύτερη επιλογή γλυκού από πλευράς θρεπτικής αξίας. Περιέχουν συστατικά τα οποία αυξάνουν την θρεπτική αξία τους.
Ας δούμε πιο αναλυτικά, ποια είναι αυτά τα υλικά:
Ελαιόλαδο: είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε
Μέλι: έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, περιέχει επίσης σίδηρο και φυλλικό οξύ
Καρύδια: είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες, φυτικές ίνες και είναι καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, χαλκό και φώσφορο
Κανέλα: έχει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι καλή πηγή σιδήρου, μαγγανίου και ασβεστίου
Γαρύφαλλο: έχει αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή
Πορτοκάλι: είναι πλούσιο σε βιταμίνη C όπου σε συνδυασμό με την κανέλα έχουμε μια καλή απορρόφηση σιδήρου
Διατροφική αξία ανά 30γρ μελομακάρονο
Ενέργεια: 150 kcal
Υδατάνθρακες: 22,3 gr
Λίπος: 6,28 gr
Κορεσμένα: 0,7 gr
Πρωτεΐνες: 2,17 gr
Φυτικές ίνες: 0,6 gr
Αν θέλετε να κάνετε πιο υγιεινό το συγκεκριμένο γλυκό μπορείτε να αποφύγετε το σιρόπιασμα και απλά να προσθέσετε από πάνω μέλι με καρύδι τριμμένο.
Καλά Χριστούγεννα!!!
Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος