Εύα Παρακεντάκη: Μια συνέντευξη από καρδιάς, στο familytime

Η Εύα Παρακεντάκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, από Κρητικούς γονείς. Τα πρώτα της βήματα τα έκανε στο Ζαχαροπλαστείο της οικογένειας της.

Διάβαζε δίπλα στο μπέν μαρί με τη μυρωδιά της σοκολάτας να την ξελιγώνει πάνω σε ένα ίνοξ πάγκο και κοιμόταν τα Χριστούγεννα στα σακιά από την άχνη ζάχαρη γιατί δεν προλάβαιναν να πάνε σπίτι.

Και μετά μεγάλωσε…και σπούδασε και έκανε καριέρα στις δημόσιες σχέσης και στην επικοινωνία…αλλά πάντα μέσα της, όλα φώναζαν Κρήτη..όλα μέσα της φώναζαν οικογένεια..θάλασσα…φύση…γεύσεις..αρώματα!

Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση το 2005 και μετακόμισε για πάντα στον τόπο που δε γεννήθηκε αλλά που θέλει να γεράσει.

Άφησε την καριέρα και το γραφείο σε γυάλινο κτίριο της Αθήνας και από τότε ζει στο Ρέθυμνο και ασχολείται με τις μεγάλες της αγάπες..τα παιδιά της, τη φύση και τη μαγειρική. Ήθελε τα παιδικά τους χρόνια να μυρίζουν κανελογαρύφαλλα και να έχουν γεύση σοκολάτας σαν τα δικά της.


Συνέντευξη στην Αγγελική Λενακάκη


Η αγάπη σου για τη μαγειρική πότε ξεκίνησε;

Από τότε που θυμάμαι στη ζωή μου ήμουν μέσα σε μία κουζίνα ή σε ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Να φανταστείς τα πρώτα μου βήματα τα έκανα δίπλα σε ένα ζυμωτήριο γεμάτο ζυμάρι!

Οι αγαπημένες σου γευστικές μνήμες από την παιδική σου ηλικία;

Τα τυροπιτάκια κουρού που είχαμε στο φούρνο μας, τα σκορδομακάρονα της γιαγιάς μου, οι χοχλιοί με τα κολοκυθάκια και τις πατάτες, ο χόντρος, οι λαχανοντολμάδες. Στάθηκα τυχερή, μεγάλωσα σε ένα σπίτι που το φαγητό ήταν πρωταγωνιστής και οι μαγείρισσες μαέστροι.

Πως αποφάσισες να εγκαταλείψεις καριέρα και πρωτεύουσα και να εγκατασταθείς μόνιμα στην Κρήτη;

Αυτό ήταν μία φυσική πορεία της ζωής μου. Με μεγάλωσαν Κρητικοί που την δεκαετία του ’70 πήγαν στον Πειραιά για ένα καλύτερο μέλλον! Μου φύσηξαν μέσα μου την αγάπη για τον τόπο μας. Οπότε απόφάσισα να επιστρέψω εγώ στην Κρήτη για έναν καλύτερο μέλλον δικό μου και των παιδιών μου αυτή τη φορά. Είδες πως τα φέρνει η ζωή; Αντιστρέφονται οι όροι.

Τι μπορεί να σε εμπνεύσει για να δημιουργήσεις μια συνταγή;

Το παραμικρό μπορεί να είναι έμπνευση για εμένα. Και μία σταγόνα λάδι μπορεί να μου δώσει την ώθηση να πειραματιστώ να γευθώ να ζήσω μέσα από αυτή την μικρή σταγόνα την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σου βιβλίο με τίτλο “100 Αυθεντικές Κρητικές συνταγές”, μίλησε μας γι΄αυτό…

Είναι ένα έργο που εδώ και 15 χρόνια προετοιμάζω. Είναι ένα βιβλίο που μου δίνει τη δύναμη να συνεχίζω να αγαπώ και να προβάλω τον τόπο μας. Είναι οι συνταγές της γιαγιάς μου, της γιαγιάς σου, του βοσκού, του ψαρά, του αγρότη, της μάνας μας. Ένα βιβλίο που βασίζεται στην εποχικότητα των προιόντων και στην απόλυτη κατ’εμέ διατροφική κουλτούρα της Κρητικής διατροφής.

Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή;

Λαχανοντολμάδες! Της μάνας μου, το έχω πει 100άδες φορές αλλά αυτό δεν αλλάζει ποτέ!

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την Ελληνική κουζίνα;

Η εφευρετικότητα των Ελλήνων και η τύχη να ζούμε σε ένα τόπο που παράγει άριστη πρώτη ύλη.

Η νέα τάση στην εστίαση είναι το private chefing, ποια η άποψη σου, ως δημιουργός του cretan gastronomy experiences;

Οι απαιτήσεις των επισκεπτών μας συνεχώς αυξάνονται. Ανεβαίνει ο πήχης και όταν αυτό συμβαίνει δημιουργούνται και οι κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν προσπάθειες σαν αυτή που κάνουμε εγώ και η ομάδα μου και αφορά την γαστρονομία. Αν κάποιος περιηγηθεί στο site μας θα μπορέσει να καταλάβει απόλυτα την ποιότητα των υπηρεσιών.
Home Page (privatechefcrete.com)

Η τηλεόραση στην εξέλιξη σου στο χώρο της μαγειρικής, τι ρόλο έχει παίξει;

Η τηλεόραση είναι το όχημα μου έτσι ώστε να επικοινωνήσω σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ την ανάγκη για απλότητα στο φαγητό μας και της άριστης πρώτης ύλης. Πολύ σημαντική η εξέλιξη που μπορεί να έχει επικοινωνιακά κάποιος όταν βγαίνει στο γυαλί. Εγώ λοιπόν το αξιοποιώ για να δώσω όσο περισσότερη αγάπη και θαλπωρή μπορώ στον ουρανίσκο τον τηλεθεατών.

Έρχονται γιορτές… πρότεινε μας μια συνταγή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Καθιστό κοτόπουλο γιορτινό! Δοκίμασε το! | Εύα Παρακεντάκη (evaparakentaki.com)
Κέικ με σπιτική κρέμα κάστανο και γλάσο λευκής σοκολάτας | Εύα Παρακεντάκη (evaparakentaki.com)

Μια αγαπημένη σου μαντινάδα…

Αυτή που γράφω και στην αρχή του βιβλίου μου. Θα πάρω χώμα και νερό από τον Ψηλορείτη να το σκορπίσω να γενεί όλος ο κόσμος Κρήτη!

Σχολιάστε