Το έθιμο με τα Λαζαράκια!

Το Σάββατο του Λαζάρου το έθιμο θέλει να ετοιμάσουμε «Λαζαράκια».

Τα “Λαζαράκια”, είναι ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου, τα οποία συμβολίζουν την Ανάσταση. Είναι νηστίσιμα και ελαφρώς γλυκά, ενώ σύμφωνα με το έθιμο, όποιος δεν φτιάξει λαζαράκια, δεν θα χορτάσει ψωμί.

Άντε λοιπόν και φέτος να φτιάξουμε τα Λαζαράκια, παρέα με τα παιδιά μας και να θυμηθούμε και τα κάλαντα του Λάζαρου:

Πού ’σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Bάγια, βάγια των Bαγιών τρώνε ψάρια και κολιόν
και την άλλη Kυριακή ψήνουν το παχύ τ’ αρνί.

Φτιάχνουμε Λαζαράκια

λαζαράκια

Η συνταγή που σας προτείνουμε για τα λαζαράκια σας, είναι από το gastronomos.gr

Υλικά
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
3 κουτ. σούπας λάδι
μερικά ολόκληρα γαρίφαλα

Διαδικασία
Βάζουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο σε σκόνη, τα ανακατεύουμε και τα περιβρέχουμε με 1½ ποτήρι χλιαρό νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Αν η ζύμη είναι σκληρή, προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ελαστική, αλλά όχι πολύ μαλακή, για να μη χάσουν τα λαζαράκια το σχήμα τους στο ψήσιμο. Προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε να αφομοιωθεί στη ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί, γύρω στα 45 λεπτά. Μετά τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Πλάσιμο: Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε πρώτα μπάλα και μετά ένα μακρόστενο ρολό, μια πιθαμή. Πιέζουμε με τον αντίχειρα λίγο πιο κάτω από την άκρη του ρολού για να σχηματιστεί το κεφαλάκι. Χωρίζουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε τρία μέρη (ένα για το κάθε λαζαράκι) και το ένα το πλάθουμε κορδόνι. Το πιέζουμε ελαφρώς να γίνει κάπως πλακέ. Βάζουμε το κορδόνι πάνω από το κεφαλάκι και σχηματίζουμε το μαντίλι. Το φέρνουμε γύρω μία φορά και το σταυρώνουμε μπροστά. Γύρω στη μέση του σώματος γυρίζουμε το υπόλοιπο κορδονάκι να γίνει σαν ζώνη. Ακουμπάμε το λαζαράκι στο ταψί και πιέζουμε ελαφρώς να μην είναι πολύ φουσκωτό. Καρφώνουμε 2 γαρίφαλα στη θέση των ματιών και 2 – 3 κολλητά στη θέση του στόματος. Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης.

Βάζουμε τα λαζαράκια στο ταψί, με απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε γύρω στα 35 λεπτά. Τα τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα ξύλο από σουβλάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σστους 170 ° C για περίπου 50 λεπτά.

Πράγματι γίνονται πολύ νόστιμα και παραμένουν νόστιμα και την επόμενη μέρα!

 

Σχολιάστε