Τι είναι η μελάσα και ποια τα οφέλη της
Η μελάσα είναι μια σκούρα παχύρευστη ουσία και ονομάζεται blackstrap. Ποικίλλει ως προς την ποσότητα ζάχαρης, τον τρόπο εκχύλισης και την ηλικία του φυτού. Χρησιμοποιείται κυρίως για να γλυκάνει και να αρωματίζει τα τρόφιμα και είναι το κύριο συστατικό της καστανής ζάχαρης του εμπορίου. Επίσης είναι ένα από τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται για την απόσταξη του ρουμιού.
Οφέλη για την υγεία
Η καθημερινή κατανάλωση μελάσας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών όπως:
– Στην θεραπεία της αναιμίας. Η μελάσα είναι μια πολύ καλή πηγή μη αιμικού σιδήρου. Στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσιεύτηκε μία έκθεση σύμφωνα με την οποία η περιεκτικότητα σιδήρου που υπάρχει στη μελάσα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας σε βρέφη και μικρά παιδιά. Η μελάσα περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ, στοιχεία τα οποία προάγουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
-Ενδυναμώνει τα μαλλιά. Μία μόνο μερίδα μελάσας παρέχει το 14% της Σ.Η.Π (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη) σε χαλκό, μέταλλο το οποίο συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών. Η μελάσα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπου καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να μειώνετε το γκριζάρισμα των μαλλιών και η τριχόπτωση
– Ευεργετική για το δέρμα. Η μελάσα περιέχει γαλακτικό οξύ, το οποίο είναι μια φυσική θεραπεία για την ακμή. Βοηθάει επίσης την γρήγορη επούλωση των πληγών και κάνει το δέρμα να δείχνει πιο υγιείς
– Πρόληψη κατά του καρκίνου. Είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως και καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπου όλα μαζί μπορεί να βοηθήσουν στην μειωμένη εμφάνιση καρκίνου
-Βοηθάει στους πόνους περιόδου, μειώνοντας τις μυϊκές κράμπες της μήτρας χάρη στα θρεπτικά συστατικά της όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο, το μαγγάνιο και η βιταμίνη Β6
-Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Ο χαλκός που περιέχει η μελάσα μαζί με τα άλλα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των οστών
-Προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Χάρη στις βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, αντιμετωπίζουν τις θρόμβωσης, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αποτρέπουν τις φλεγμονές
Πως μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε
Ένας απλός τρόπος είναι να καταναλώνετε κάθε πρωί με άδειο στομάχι 1 ποτήρι νερό με 1-2 κουταλιές της σούπας μελάσα.
Ένας άλλος τρόπος είναι να την χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό στον καφέ, στο τσάι ή στα γλυκά σας. Τέλος επειδή είναι παχύρευστη μπορείτε να την βάλετε και σαν γαρνιτούρα.
Όπως και να την χρησιμοποιήσετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ωφεληθείτε….
Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος