Τι είναι η Διατροφική Μαγιά και ποια η θρεπτική της αξία
Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και ακούγετε η διατροφική μαγιά, όπου πολλοί είναι αυτοί που την συγχέουν με το εκχύλισμα μαγιάς, την μαγιά μπύρας ή την μαγιά του ψωμιού. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση, είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν.
Ας δούμε τι είναι η διατροφική μαγιά:
Είναι ένας απενεργοποιημένος ζυμομύκητας της οικογένειας Saccharomyces Cerevisiae. Μην τρομάζεται στο άκουσμα ότι είναι μύκητας, δεν δημιουργεί κανένα σύμπτωμα στο γαστρεντερικό σύστημα. Αναπτύσετε συνήθως σε υπόστρωμα γλυκόζης όπως η μελάσσα όπου μετά παστεριώνεται από τυχόν μικροοργανισμούς και στο τέλος απενεργοποιείται. Θεωρείται προϊόν το οποίο είναι ελεύθερο γλουτένης. Η διατροφική μαγιά έχει πλούσια και γεμάτη γεύση καρυδιού, τυριού ή κρεμώδης και λόγω της γεύσης αυτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο τυριού.
Διατροφική αξία
Η διατροφική μαγιά είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Αν η μαγιά είναι εμπλουτισμένη περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β12, Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.
Τα ιχνοστοιχεία που περιέχει είναι ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και μολυβδαίνιο. Τέλος περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, αφού είναι μια πλήρη πρωτεΐνη.
Διατροφική αξία Μαγιάς ανά 100γρ
Ενέργεια: 364 Kcal
Πρωτεΐνες: 45,4 gr
Λίπος: 0 gr
Υδατάνθρακες: 36,4 gr
Σάκχαρα: 18,2 gr
Φυτικές Ίνες: 18,2 gr
Οφέλη για την υγεία
Από μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι η διατροφική μαγιά μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και προστατεύει το σώμα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Τα ιχνοστοιχεία που περιέχει βοηθούν στην γονιδιακή ρύθμιση, τον μεταβολισμό, την φυσική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος είναι χαμηλή σε νάτριο και σε θερμίδες, επίσης δεν περιέχει ζάχαρη, γλουτένη και λίπος.
Ποιοι μπορούν να την χρησιμοποιήσουν
Συνήθως καταναλώνεται από χορτοφάγους και Vegans ( αυστηρούς χορτοφάγους) οι οποίοι δεν καταναλώνουν ζωϊκά τρόφιμα και χρειάζονται την Β12. Μπορούν όμως να την χρησιμοποιήσουν και άτομα που δεν καταναλώνουν τυρί, άτομα που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών τροφών, άτομα που νηστεύουν ακόμα και άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και την λακτόζη.
Προτάσεις για να την χρησιμοποιήσετε
Την διατροφική μαγιά μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε
-Μέσα σε σούπες ή σε σαλάτες, στην μπεσαμέλ και σε οποιοδήποτε άλλο φαγητό θέλετε να δώσετε μια τυρένια γεύση
-Προσθέστε την στα κριτσίνια ή σε κάποιο αλμυρό κέικ
– Μέσα στις ομελέτες, στο scrambled τόφου ή σε άλλες συνταγές με τόφου
– Δώστε περισσότερη τυρένια γεύση στα ζυμαρικά σας ή στα σάντουιτς
-Και για όσους έχουν κατοικίδια, μπορούν να προσθέσουν μία μικρή ποσότητα στην τροφή των κατοικιδίων τους ώστε να επωφεληθούν από τα οφέλη της
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η κατανάλωση διατροφικής μαγιάς δεν συνιστάται να καταναλώνεται από άτομα τα οποία είναι ευαίσθητα στα προϊόντα ζύμωσης όπως και από άτομα που έχουν ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές του εντέρου.
Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος