Διατροφική και Θρεπτική αξία του Βερίκοκου
Το βερίκοκο είναι ένα drupe φρούτο με μαλακό δέρμα όπου η σάρκα του είναι σταθερή και το χρώμα του κυμαίνεται από κίτρινο σε πορτοκαλί με κοκκινωπή απόχρωση στις πλευρές που εκτίθονται περισσότερο στον ήλιο.
Οι κυανογόνοι γλυκοζίτες και το λατρίλιο που είναι γνωστό ότι αποτελούν εναλλακτική θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, εξάγωνται από σπόρους βερίκοκου, ενώ τον 17ο αιώνα στην Αγγλία χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των οστικών όγκων και των ελκών.
Θρεπτική αξία
Το βερίκοκο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα, χάρη στη πληθώρα θρεπτικών συστατικών που περιέχει, αποτελώντας εξαιρετική πηγή των βιταμινών Α και C, αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών. Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, ιδίως πηκτικών, καροτενοειδή και ξανθοφύλλες και τέλος έχει χαμηλές θερμίδες.
Διατροφική αξία ανά 70γρ βερίκοκου
Ενέργεια: 68 kcal
Υδατάνθρακες: 15,4 γρ
Σάκχαρα: 12,9γρ
Πρωτεΐνες: 0,2γρ
Λίπος: 0,6γρ
Φυτικές ίνες: 2,8γρ
Επίσης περιέχει αρκετές βιταμίνες όπως, βιταμίνη C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α. Όπως και μέταλλα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και σελήνιο.
Τα οφέλη του στην υγεία μας
– Μειώνει το οξειδωτικό στρες. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες Α, C, Ε, και τα φλαβονοειδή που περιέχει το βερίκοκο μειώνει το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με χρόνια νοσήματα όπως παχυσαρκία, η καρδιοπάθεια, κ.α
–Συμβάλλει στην καλή όραση. Οι βιταμίνες Α και Ε, η β-καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν την λειτουργία των ματιών
– Βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου. Τα 165γρ βερίκοκου παρέχουν 3,3% φυτικές ίνες, όπου αντιστοιχεί στο 8,6% της καθημερινής πρόσληψης για τους άντρες και στο 13,2% για τις γυναίκες
– Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση. Τα βερίκοκα περιέχουν Κάλιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
-Ενυδατώνει τον οργανισμό. Τα 35γρ βερίκοκου παρέχουν πάνω από 30γρ νερό. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την σωματική θερμοκρασία τον καρδιακό παλμό και γενικά για την καλή υγεία του οργανισμού
– Προστατεύει το ήπαρ. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι τα βερίκοκα ίσως προστατεύουν το ήπαρ από το οξειδωτικό στρες, ενώ σε 2 μελέτες διαπιστώθηκες ότι μειώνουν τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων μετά από κατανάλωση αλκοόλ
– Ενισχύουν την υγεία του δέρματος. Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα βερίκοκα, προτατεύουν εως ένα βαθμό από βλάβες όπως από τις υπεριώδους ακτινοβολίας, το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση
Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος