Η διατροφική αξία των θαλασσινών

Η διατροφική αξία των θαλασσινών

Κατά την περίοδο της νηστείας η κατανάλωση θαλασσινών είναι μεγαλύτερη. Πόσο θρεπτικά είναι όμως τα θαλασσινά; αξίζει να τα καταναλώνουμε; Αυτές είναι δύο ερωτήσεις που σκέφτονται πολύ άνθρωποι. Πάμε να δούμε τι μας προσφέρουν η κατανάλωση τους.
Τα οστρακοειδή και τα μαλάκια έχουν αρκετή άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, σχετικά λίγες θερμίδες και πολλά μικροθρεπτικά συστατικά.

Διατροφικός πίνακας
Γαρίδα τα 100γρ: 72 θερμίδες, 17γρ πρωτεΐνης, 0,43γρ λίπος
Καραβίδα τα 100γρ: 65 θερμίδες, 14γρ πρωτεΐνη, 0,81γρ λίπος
Καβούρι τα 100γρ: 74 θερμίδες, 15γρ πρωτεΐνη, 0,92γρ λίπος
Αστακός τα 100γρ: 64 θερμίδες, 14γρ πρωτεΐνη, 0,64γρ λίπος
Στρείδια τα 100γρ: 69 θερμίδες, 8γρ πρωτεΐνη, 2γρ λίπος
Μύδια τα 100γρ: 73 θερμίδες, 10γρ πρωτεΐνη, 1,9γρ λίπος
Χταπόδι τα 100γρ: 164 θερμίδες, 30γρ πρωτεΐνη, 2,1γρ λίπος
Καλαμάρι τα 100γρ: 175 θερμίδες

Οφέλη για την υγεία
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στην αύξηση του ανοσοποιητικού και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τέλος μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους χάρη στης λίγες θερμίδες που περιέχουν.

Οστρακοειδή και χοληστερόλη
Τα οστρακοειδή μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά είναι υψηλά σε χοληστερόλη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η
χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερόλης από τον οργανισμό. Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματος είναι τα λιπαρά και μάλιστα τακορεσμένα, που βρίσκονται άφθονα στο κρέας. Επομένως τα θαλασσινά παρόλο που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη του σώματος, αφού είναι φτωχά σε λίπος.

Μειονεκτήματα των θαλασσινών
– Συσσώρευση βαρέων μετάλλων, όπως υδραργύρου και κάδμιο
-Τροφική δηλητηρίαση από μολυσμένα οστρακοειδή
– Αλλεργικές αντιδράσεις, τα οστρακοειδή και τα θαλασσινά
θεωρούνται ένα από τα οχτώ κορυφαία αλλεργιογόνα τρόφιμα στις ΗΠΑ

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε