Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά!

Όταν διάβασα τον τίτλο του βιβλίου “Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά!”, αποφάσισα πριν ξεκινήσω το διάβασμα να το συζητήσω με τα δικά μου παιδιά, ξεκινώντας με ερώτηση…

-“Υπάρχουν άτακτα παιδιά;” Εννοείται βρε μαμά ότι υπάρχουν, έλα μια μέρα στο σχολείο μας να το διαπιστώσεις…Μου απαντά η μικρή…

-Και τι κάνουν δηλαδή τα άτακτα παιδιά;

-Φωνάζουν, τσακώνονται, πειράζουν τα κορίτσια, αλλά δεν είναι κακά παιδιά, απλά είναι λίγο ζωηρά!


“Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά” από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


H δημοσιογράφος και παιδοψυχολόγος Kate Silverton έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο, θέλοντας να μοιραστεί με όλους τους γονείς το μυστικό για να μεγαλώσουν συναισθηματικά υγιή παιδιά!

Όπως εξομολογείται η ίδια έγινε μητέρα μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, όμως παρά τη χαρά και την ευγνωμοσύνη που ένιωθε, είχε και τρία ερωτήματα…

Πρώτον, Θεέ μου γιατί δεν μας είπε κανείς ότι θα ήταν τόσο δύσκολο;

Δεύτερον, εεεε…Γιατί ήταν τόσο δύσκολο;

Και τρίτον…Ε’ιναι τόσο δύσκολο για όλους;

H Kate Silverton, ήθελε να μάθει πως να αναθρέψει ένα υγιή εγκέφαλο, είναι κάτι που οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες, όμως επειδή “στην επιστήμη αρέσουν οι ταμπέλες” και “επειδή η επιστήμη σε μπερδεύει”, οι καθηγητές Fonagy και Perry, την παρότρυναν να το εξηγήσει σαν μια ιστορία και να το μεταφέρει σε όλους τους γονείς με απλά λόγια! Και αυτό έκανε!

Η συγγραφέας παρουσιάζει τον εγκέφαλο ενός παιδιού, χρησιμοποιώντας μια υπεραπλουστευμένη μεταφορά με τρία ζώα: μια σαύρα, έναν μπαμπουίνο και μια σοφή κουκουβάγια. Γιατί ναι μεν ο εγκέφαλος μπορεί να είναι περίπλοκος, όμως δεν χρρειάζεται να είναι περόπλοκος και ο τρόπος που εμείς τον αντιλαμβανόμαστε!

“Περνάει τα τρομερά δύο”

“Ο γιος μου δαγκώνει”

“Τα δίδυμα μου δεν κάθονται ούτε μια στιγμή ήσυχα”

Οι παραπάνω εκφράσεις κι άλλες πολλές είναι ανάμεσα σε αυτές που κατά καιρούς έχουμε ξεστομίσει όλοι οι γονείς! Η παιδαγωγική της παλιάς σχολής πιθανώς θα υποστήριζε ότι τα παιδιά μας είναι “ΑΤΑΚΤΑ”, όμως δεν είναι, απλώς προσπαθούν να μας πουν κάτι, με τον τρόπο που γνωρίζουν!

Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους με μια όχι αποδεκτή συμπεριφορά, επειδή ακόμα δεν γνωρίζουν τα κατάλληλα λόγια για να τα εκφράσουν.

Τα παιδιά στην ηλικία αυτή βιώνουν τον κόσμο διαφορετικά, επειδή ο εγκέφαλος τους είναι διαφορετικός!

Δεν θα σας αποκαλύψω πολλά, για τη θεωρία της Kate Silverton, η οποία μας παρουσιάζει τον παιδικό εγκέφαλο χρησιμοποιώντας 3 ζώα κι ένα δέντρο!

Η σαύρα αντιπροσωπεύει τον εγκέφαλο επιβίωσης, καθώς έχει αυτοματοποιημένες συμπεριφορές και δρα ενστικτωδώς. Επηρεάζει τα παιδιά, ιδιαίτερα στην αρχή, αλλά και σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Ο μπαμπουίνος αντιπροσωπεύει τον συναισθηματικό εγκέφαλο, ελέγχοντας την κοινωνική συμπεριφορά, τη διάθεση για παιχνίδι και το δέσιμο με τους άλλους. Ο μπαμπουίνος λειτουργεί και ως βιβλιοθήκη εμπειριών, αλλά πρώτα δρα και μετά σκέφτεται.

Η σοφή κουκουβάγια, ελέγχει όλες τις πολύπλοκες σκέψεις μας και μας διακρίνει από τα ζώα. Όμως τα μικρά μας δεν έχουν στον εγκέφαλό τους σοφή κουκουβάγια, αλλά μια μικρούλα χνουδωτή κουκουβάγια που δεν μπορεί να πετάξει ακόμα…

Οι μοναδικές στρατηγικές της συγγραφέως, τα παραδείγματα που παρουσιάζει και οι απλές τεχνικές της θα σας επιτρέψουν να διαχειριστείτε εύκολα τις δύσκολες καθημερινές προκλήσεις και θα σας βοηθήσει να απολαύσετε έναν ενισχυμένο δεσμό με το παιδί σας, τόσο τώρα όσο και στα επόμενα χρόνια.

Βασισμένος στις πρόσφατες ανακαλύψεις της επιστήμης, αυτός ο ελκυστικός, εύληπτος και τρυφερός οδηγός για γονείς θα επαναπροσδιορίσει και θα εμπλουτίσει τον τρόπο που βλέπετε και μεγαλώνετε τα μικρά σας, καθώς πρεσβεύει πως κάτω των πέντε ετών κανένα παιδί δεν μπορεί να είναι άτακτο.

Σχολιάστε