Αγκινάρα: Ποια τα οφέλη της στην υγεία μας;
Η αγκινάρα ( Cynara Cardunculus, Κινάρα η Καρδονίσκη ή αλλιώς Κυνάρα η κάκτος) αναπτύσετε σε σχήμα θάμνου με ύψος περίπου 1,5 μέτρο. Την αγκινάρα μπορούμε να την καταναλώσουμε μαγειρευτή ή ωμή με λεμόνι και είναι ένας ωραίος μεζές που συνοδεύει την ρακή στην Κρήτη.
Ποια είναι όμως η θρεπτική αξία της;
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, φυλλικό οξύ, Κ, νιασίνη και βιταμίνη C.
Είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, φωσφώρου, καλίου, όπως επίσης και πολλών αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών όπως είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, το β-καροτένιο, η κυναρίνη κ.α.
Τέλος η αγκινάρα περιέχει μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών, 1 μεγάλη αγκινάρα περιέχει το 1/4 της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης)
Η θρεπτική αξία της φρέσκιας αγκινάρας (100 γραμμάρια) και η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη
Συστατικό % ΤΗΣ ΣΗΠ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 47 θερμίδες 2%
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 10,5 γρ. 8%
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 3,2 γρ. 6%
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ 0.15 γρ. 0,50%
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 5,4 γρ. 14%
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ 68 μg 17%
ΝΙΑΣΙΝΗ 1.046 mg 6.5%
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ 0,338 mg 7%
ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ 0.116 mg 9%
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ 0.066 mg 5%
ΘΕΙΑΜΙΝΗ 0.072 mg 6%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 11.7 mg 20%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α 13 IU 0,50%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε 0.19 mg 1%
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ 14,8 μg 12%
ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ
ΝΑΤΡΙΟ 94 mg 6%
ΚΑΛΙΟ 370 mg 8%
ΜΕΤΑΛΛΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ 44 mg 4%
ΧΑΛΚΟΣ 0,321 mg 27%
ΣΙΔΗΡΟΣ 1,28 mg 16%
ΜΑΓΝΗΣΙΟ 60 mg 15%
ΦΩΣΦΟΡΟΣ 90 mg 13%
ΣΕΛΗΝΙΟ 0,2 μg < 0,5%
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ 0,49 mg 4,50%
ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ
β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ 8 μg
ΛΟΥΤΕΙΝΗ – ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ 464 μg
(Πηγή : USDA National Nutrient data base)
Τι προσφέρει η κατανάλωση της αγκινάρας στον οργανισμό μας;
Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η αγκινάρα είναι καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ακόμα και σε άτομα που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα.
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Το εκχύλισμα της αγκινάρας μπορεί να μειώσει τόσο την ολική όσο και την κακή LDL χοληστερίνη, όπως και τα τριγλυκερίδια.
Βοηθάει στην αντιγήρανση του δέρματος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά που περιέχει, μπορεί να βελτιώσει την υφή και την όψη του δέρματος, καθυστερόντας το γήρας.
Βελτιώνει τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου και γενικά την πεπτική υγεία. Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο από τα ευερέθιστου εντέρου, μειώνοντας τους μυικούς σπασμούς, τις φλεγμονές και εξισορροπόντας τα βακτήρια του εντέρου.
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η βρασμένη άγρια αγκινάρα μειώνει τις μεταγευματικές γλυκαιμίες και τις ινσουλινογενείς αποκρίσης σε φυσιολογικά άτομα. Σε άτομα όμως με μεταβολικό σύνδρομο δεν έχει καμία επίδραση.
Βελτιώνει την λειτουργία του ήπατος. Σε μελέτες που έγιναν σε παχύσαρκους ανθρώπους με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, έδειξε ότι το εκχύλισμα αγκινάρας μειώνει την φλεγμονή του ήπατος όπως και την εναπόθεση λίπους, μετά από καθημερινή κατανάλωση για 2 μήνες.
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι αγκινάρες εμποδίζουν την απορρόφηση τοξικών συστατικών από τις τροφές και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών κυττάρων και την ανάπτυξη όγκων. Τέλος οι ποσότητες φυλλικού οξέως που περιέχουν παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή βλαβών στο DNA προλαμβάνοντας έτσι ορισμένες μορφές καρκίνου όπως επίσης και το γαλλικό οξύ εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.
Ειρήνη Πετειναράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος