Ο δικός μας ο μπαμπάς είναι λιχούδης και αγαπάει τους μπαμπάδες! Έφτιαξα και εγώ λοιπόν οικογενειακό μπαμπά, μπας και προλάβουμε να φάμε και οι υπόλοιποι!
Από την Εύα Παρακεντάκη
Κέικ
500 γρ. σκληρό αλεύρι
2 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κ.γλ. κοφτό αλάτι
4 κ.γλ. ζάχαρη
160 ml χλιαρό φρέσκο γάλα
4 αβγά ολόκληρα
2 κροκάδια
150 γρ. βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
σιρόπι
1000 ml νερό
600 ml ζάχαρη
50 ml ρούμι μαύρο ή κονιάκ
100 γρ μέλι
μαρμελάδα βερίκοκο αραιωμένη με λίγο νερό για το γαρνίρισμα
σαντιγί
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
100 γρ ζάχαρη άχνη
φράουλες
Πώς το κάνουμε:
Στο γάλα ρίχνουμε τη μαγιά κι ανακατεύουμε.Τα βάζουμε στο μίξερ,προσθέτουμε αλάτι, ζάχαρη, αβγά και κροκάδια και σιγά-σιγά το αλεύρι.
Χτυπάμε στο μίξερ για 15 λεπτά και ρίχνουμε σταδιακά το βούτυρο λιωμένο, αυτό που επιθυμούμε έιναι να γίνει σαν πλαστελίνη η ζύμη μας.
Προσέξτε! Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια μας.Αυτό θέλουμε,μην προσθέσετε αλεύρι.
Μόλις χτυπηθεί, τη βάζουμε σε μία αλευρωμένη μπασίνα ή ένα μπολ.Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 και μισή ώρα!Βουτυρώνουμε τη φόρμα κέικ.
Βάζουμε μέσα τη ζύμη αφού πρώτα την ξεφουσκώσουμε την σκεπάζουμε να ξαναφουσκώσει άλλη μία και μιση ώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Όταν είναι έτοιμο και όσο είναι ζεστό του ανοίγουμε τρύπες από κάτω με το μαχαίρι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα τηγάνι που είναι μεγαλύτερο από τον μπαμπά βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, βράζουμε 3 λεπτά.
Στη συνέχεια βάζουμε το γλυκό μες στο τηγάνι με την κάτω πλευρά, εκεί που ανοίξαμε με τις τρύπες.
Με κουτάλα περιχύνουμε και την πάνω πλευρά εώς ότου σιροπιαστεί καλά.
Μεταφέρουμε το γλυκό σε πιατέλα.Αλείφουμε με πινέλο τη μαρμελάδα βερίκοκο .
Όταν πέσει η θερμοκρασία γαρνίρουμε με σαντιγί όχι πολύ πηχτή,κόκκινα φρούτα και φιστίκι Αιγίνης θρυμματισμένο.