Αναρωτηθήκατε ποτέ πως ήταν η ζωή στην αρχαία Ελλάδα;
Λοιπόν όλες σας οι απορίες θα λυθούν όταν διαβάσετε το βιβλίο “Μαθαίνω τα πάντα για την αρχαία Ελλάδα”, από τις εκδόσεις Διόπτρα. Αυτό το βιβλίο μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον μιας και έμαθα περισσότερα από αυτά που ήξερα.
Παρουσίαση: Μυρτώ Παχάκη
Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα απόσπασμα από το βιβλίο, για το πως ήταν εκείνα τα χρόνια η ζωή των παιδιών…
Η ζωή των φτωχότερων παιδιών ήταν πολύ δύσκολη. Όχι μόνο πήγαιναν να δουλέψουν μαζί με τους γονείς τους, αλλά βοηθούσαν στις δουλειές του σπιτιού. Ακόμα και τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών είχαν φορτωμένο πρόγραμμα, γιατί έπρεπε να μάθουν να κάνουν ότι και οι γονείς τους, αλλά τουλάχιστον είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Παρ΄ όλα αυτά, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ένας από τος πρώτους λαούς, που θεωρούσαν ότι η παιδική ηλικία αποτελεί ένα ξεχωριστό στάδιο της ζωής , για αυτό και έδιναν στα παιδιά την ευκαιρία να παίζουν.
Τα παιδιά των πλουσίων διασκέδαζαν με διάφορα παιχνίδια έσπρωχναν στεφάνια, έκαναν κούνια και τραμπάλα σκαρφάλωναν το ένα στην πλάτη του άλλου και έπαιζαν βαρελάκια. Τα παιδιά είχαν αρκετά παιχνίδια σβούρες, κουνιστά αλογάκια, μικρές άμαξες και βάρκες, στρατιωτάκια, φιγούρες ζώων και πήλινες ή πάνινες κούκλες. Έπαιζαν επίσης επιτραπέζια παιχνίδια, που έμοιαζαν με το σκάκι και την ντάμα.
Τα πιο φτωχά παιδιά διασκέδαζαν με αυτοσχέδια παιχνίδια – για παράδειγμα έπαιζαν κότσια, ένα παιχνίδι όπου, αντί για ζάρια χρησιμοποιούνταν οστά από τος αστραγάλους ζωών. Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια είχαν την ευκαιρία να διασκεδάζουν, αλλά η παιδική ανεμελιά των κοριτσιών τελείωνε σύντομα. Σε ηλικία περίπου 14 ετών δώριζαν τα παιχνίδια τους στον ναό και παντρευόταν έναν φίλο ή ένα συγγενή που διάλεγε ο πατέρας τους.
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα μάθετε πως ήταν η κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα, σχετικά με τη Θρησκεία και τις γιορτές, για τις τέχνες και τις επιστήμες, αλλά και για τους πολέμους και το τέλος του Χρυσού αιώνα!