Τι θέλετε να μαγειρέψουμε την Κυριακή; Ρωτάω τα παιδιά μου από το Σάββατο…
-Μαμά φτιάξε μουσακά, δεν έχεις φτιάξει ποτέ… λέει η μεγάλη, με παράπονο!
-Μπλιαχ, ανταπαντά η μικρή, η οποία είχε μια “τραυματική” εμπειρία με το συγκεκριμένο φαγητό και δεν θέλει όυτε να το ακούει, γι΄αυτό και δεν το έχω φτιάξει ποτέ μέχρι σήμερα!
Έλα όμως που και ο μπαμπάς και η γιαγιά με τον παππού, ενθουσιάστηκαν με την ιδέα του μουσακά!
Οπότε με συνοπτικές διαδικασίες βγήκε η απόφαση για μουσακά και κανελόνια, έτσι για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι!
Έλα όμως που θέλαμε και μπάνιο στη θάλασσα, τι δηλαδή από την άκρη του κόσμου έρχονται για μια βουτιά στα καταγάλανα νερά της παραλίας μας κι εμείς με τέτοια ζέστη θα μείνουμε σπίτι;
Στις 9πμ κάναμε την πρώτη μας βουτιά και λίγο μετά τις 11, επιστροφή στο σπίτι και η μαμά στην κουζίνα! Ευτυχώς που η γιαγιά είχε κάνει μια προεργασία με το μαγείρεμα του κιμά και το καθάρισμα των λαχανικών! Οπότε όλα υπό έλεγχο και το φαγητό στην ώρα του!
Αν και ο μουσακάς έχει τη φήμη ενός μπελαλίδικου φαγητού, ομολογώ ότι δεν με δυσκόλεψε καθόλου, παρά το γεγονός ότι το έφτιαξα πρώτη φορά!
Ακολούθησα τη συνταγή από το olivemagazine, με κάποιες μικρές παραλλαγές, δηλαδή έγώ έβαλα και πατάτες, ενώ στη συγκεκριμένη συνταγή είχε μόνο μελιτζάνες. Οι κριτικές ομολογώ ήταν θετικές και σίγουρα θα ενταχθεί στο μενού με τα αγαπημένα μας φαγητά!
Ο μουσακάς μαζί με το τζατζίκι, τη χωριάτικη και το σουβλάκι, φωτογραφίζει στα μάτια των λαών τη γευστική ελληνικότητα. Πόσο ελληνικός, όμως, είναι ο εθνικός μας μουσακάς και πόσες διαφορετικές συνταγές κρύβονται κάτω από την μπεσαμέλ του;
Τι πάει να πει μουσακάς;
Η λέξη είναι αραβική και προέρχεται από τη λέξη musaqqa που σημαίνει «υγρός», «νοτισμένος», σε ελεύθερη μετάφραση ένα φαγητό ζουμερό, με τη σαλτσούλα του.
Μουσακά έχει όλη η Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος, η Τουρκία και όλα τα Βαλκάνια. Ο τουρκικός και ο λιβανέζικος μουσακάς μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με λαχανικά, άλλοτε με αρνίσιο κρέας πολύ ψιλοκομμένο σαν κιμά και άλλοτε χωρίς κρέας.
Οι Αιγύπτιοι τον φτιάχνουν με στρώσεις μελιτζάνας και ντομάτας στο πήλινο, χωρίς κιμά. Πιο κοντά στον δικό μας είναι ο περσικός μαγκουρμά, ένα πιάτο με στρώσεις από μελιτζάνα, κρεμμύδι και ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας.
Αν και άκρως παραδοσιακός, ο δικός μας μουσακάς είναι δημιούργημα του 20ού αιώνα και παιδί του Σίφνιου Νικολάου Τσελεμεντέ, ο οποίος, θέλοντας να αποτινάξει τα ανατολίτικα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας, σκαρφίστηκε τη Γαλλίδα μπεσαμέλ, που ήρθε να του δώσει μια άλλη φινέτσα και να τον κάνει γνωστό -κι αγαπημένο- στα πέρατα της Γης.
Τα κανελόνια της Αργυρώς στο τραπέζι μας
Μιας όμως και το Κυριακάτικο τραπέζι είναι ξεχωριστό και για τη δική μας οικογένεια, είπα να κάνω μια παραχώρηση και να ξεχωρομαγειρέψω, στη μικρή, που δεν τρώει μουσακά! Έφτιαξα λοιπόν λαζάνια! Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, υπόσχεται ζουμερά κανελόνια με κιμά και κρέμα γάλακτος, με μαστιχωτά τυριά και σάλτσα ντομάτας. Πραγματικά απίστευτη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε, μαλακά και καλοψημένα κανελόνια, χωρίς μπεσαμέλ!
Επιδόρπιο δεν πρόλαβα να φτιάξω, αλλά το απόγευμα θα τιμήσουμε δεόντως το παγωτό με φρέσκο κατσικίσιο γάλα, από το Family Tsiknakis!