Κούλες Μαγαρικαρίου
Να αξιοποιηθεί και να γίνει επισκέψιμο, ένα από τα πιο όμορφα, αλλά εγκαταλελειμμένα αξιοθέατα της περιοχής, ο Κούλες Μαγαρικαρίου, ζητούν οι κάτοικοι, αλλά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Μαγαρικαρίου.
Σε ανάρτηση της κ. Βιργινίας Ασκιανάκη, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
“Ο Κουλές ή Κούλες της Γραμμένης είναι ένα από τα πιο όμορφα και δυστυχώς εγκαταλειμμένα αξιοθέατα της Μεσαράς.
Λυπάμαι πραγματικά που δεν μπορούμε να αναδείξουμε και να συντηρήσουμε κομμάτια της ιστορίας του τόπου μας όπως τους αξίζει αλλά αναλωνόμαστε στο να βρίσκουμε λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να το κάνουμε.
Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι είναι καλύτερα να γκρεμιστεί όπως πολλά αλλά μνημεία και στη συνέχεια με φωτογραφίες δίπλα του να δείχνουμε πως ήταν.
Πάντα πίστευα στο “Μαζί είμαστε πιο δυνατοί” και για αυτόν τον λόγο θα ήθελα να μοιραστώ με όλους το όνειρο των κατοίκων της περιοχής, της Κοινότητας του χωρίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Καπετάν Πετρακογιώργης” για ένα αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμο όπως του αξίζει στο Μαγαρικάρι, το χωριό του Καπετάν Πετρακογιώργη.
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να μοιραστεί αυτό το όνειρο και να βοηθήσει στο να γίνει πραγματικότητα, ας κάνει μια κοινοποίηση αυτής της δημοσίευσης.
Ίσως τελικά μαζί να είμαστε πιο δυνατοί και αυτοί που μπορούν γιατί έχουν θέσεις εξουσίας και ευθύνης να το δουν, να ευαισθητοποιηθούν, να αξιοποιήσουν προγράμματα, να συνεργαστούν αποτελεσματικά για να το κάνουν όπως πραγματικά του αξίζει στην μνήμη του Καπετάν Πετρακογιωργη που τόσα έκανε για την ελευθερία του τόπου μας !!
Η ιστορία του:
“Οι Τούρκοι έκτισαν αρκετούς κουλέδες και στο νομό Ηρακλείου, κυρίως στην πεδιάδα της Μεσαράς, αλλά και στα υπόλοιπα περάσματα του νομού.
Η περιοχή της Μεσαράς ήταν ισχυρά φυλασσόμενη περιοχή. Οι δίοδοι που οδηγούσαν σε αυτή ήταν οχυρωμένες με Κουλέδες, έτσι ώστε να ελέγχεται η επικοινωνία με τις γειτονικές περιοχές.
Στη μικρή κοιλάδα των Καμαρών – Γρηγοριάς – Μαγαρικαρίου υπήρχαν οι Κουλέδες της Γραμμένης και ο Κρεμαστός. Ο πρώτος είχε κτιστεί μεταξύ Γρηγοριάς και Μαγαρικαρίου, κοντά στον δρόμο. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με σχεδόν ατόφια την οροφή του. Ο κουλές που ήταν μάλλον κεντρικός (κισλά), είχε διαστάσεις 25x11m και ήταν εφοδιασμένος με 24 πολεμίστρες.
Η θέση του είναι περίοπτη και οχυρή, αφού προστατεύεται σχεδόν ολόγυρα, εκτός από τη βόρεια μεριά του, όπου ήταν και η πρόσβαση σε αυτόν.
Στον Κουλέ της Γραμμένης κατέφυγαν οι κάτοικοι του Μαγαρικαρίου το Μάιο του 1944, όταν οι Γερμανοί κατέστρεψαν το χωριό”
Πηγές:
https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=grameni
Γ. Ι. Χρηστάκης, “Ιστορικά Οχυρωματικά Μνημεία της Κρήτης (330πΧ-1898)”, Εκδόσεις Κρητικά Γράμματα, 2004
Ιστοσελίδα ΙΔΗ – ΚΟΥΛΕΔΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ