Τη Μεγάλη Πέμπτη το έθιμο προστάζει να φτιάχνουμε ντολμαδάκια!
Γιατί όμως φτιάχνουμε ντολμαδάκια αυτή τη μέρα; Λέγεται ότι την ώρα που η Παναγία έμαθε για τη Σταύρωση του Χριστού, τύλιγε ντολμαδάκια!
Πρόκειται για ένα φαγητό που θέλει αρκετή ώρα, όμως αξίζει τον κόπο!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτή η μέρα θα είναι γεμάτη με μαγειρέματα, το βάψιμο των αυγών…και το απόγευμα να είμαστε έτοιμοι για τα 12 Ευαγγέλια!!!
Τα υλικά μας
Φρέσκα φύλλα
Δυόσμο
Μαϊντανό
Φρέσκο και ξερό κρεμμύδι
Πατάτα, καρότο, αγκινάρα, τομάτα (όλα τριμμένα)
Ρύζι καρολίνα
και αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και για επιπλέον γεύση ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Αφού λοιπόν ζεματίσουμε τα αμπελόφυλλα, τα βάζουμε στο σουρωτό να στραγγίξουν και ετοιμάζουμε τη γέμιση!
Σε ένα σκεύος βάζουµε το ρύζι, τρίβουµε την πατάτα, το καρότο, τις αγγινάρες, την τομάτα και το κρεµµύδι, βάζουμε τον δυόσµο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι, το λάδι και ανακατεύουµε όλα τα υλικά µαζί.
Αρχίζουμε να τυλίγουµε τα ντολμαδάκια μας. Βάζουμε μείγμα στο φύλλο διπλώνουµε πρώτα από τα πλάγια και µετά κυλινδρικά. Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τη λαδόκολα και από πάνω τοποθετούµε τα ντολµαδάκια μας κυκλικά . Στο τέλος τα σκεπάζουµε µε ένα πιάτο, ρίχνουµε ζεστό ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθούν και τα αφήνουµε να βράσουν μέχρι να ψηθούν!
Καλή επιτυχία!