Τα πασχαλινά κουλουράκια, είναι οικογενειακή υπόθεση!

Το Πάσχα είναι αναμνήσεις και μυρωδιές από φρεσκοψημένα τσουρέκια, καλιτσούνια και κουλουράκια! Μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια…

Αυτές τις όμορφες αναμνήσεις καλούμαστε κι εμείς να δημιουργήσουμε στα δικά μας παιδιά! Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη έννοιες και σκοτούρες και ας μπούμε στην κουζίνα παρέα με τη γιαγιά και τα παιδιά! Ας μοσχοβολήσει και φέτος το σπιτικό μας…Πάσχα!

Φέτος και για τα πασχαλινά μας τσουρεκάκια-κουλουράκια, αλλά και για τα καλιτσούνια εμπιστευθήκαμε τις μοναδικές συνταγές της αγαπημένης μας Βαγγελιώς Κασσαπάκη από το cretangastronomy.gr! Απλά μοναδικά! Ευελπιστώ λόγω νηστείας να φτάσουν μέχρι το Πάσχα!

Η συνταγή για τα κουλουράκια που ακολουθεί είναι από  το cretangastronomy.gr. Τα υλικά που χρειαστήκαμε για μία δόση είναι:

640 gr βούτυρο
1,5 κούπα ζάχαρη (για τους γλυκατζήδες και 1-2 κουταλιές ακόμη)
3 κρόκους αυγών (και 1-2 ακόμη για την επικάλυψη)
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κρασοπότηρο αλουσιά ή 1 κρασοπότηρο γάλα (μέτρησα το κρασοπότηρο και είναι 150 ml, δηλαδή τα 3/5 μιας δοσομετρικής κούπας)
2-3 βανίλιες ή 1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή (το άριστο) 1 μπαστουνάκι βανίλιας
1 φακελάκι μπέικιν
Περίπου 1300 gr μαλακό αλεύρι

Για την εκτέλεση εδώ

Για τα λυχναράκια ή καλιτσούνια της στιγμής τα υλικά μας είναι:

Για τη ζύμη:

(Η κούπα μου είναι δοσομετρική και έχει όγκο 250 ml)

1 κούπα λάδι

1 κούπα γιαούρτι

1 αυγό

1,5 φακελλάκι μπέικιν (4,5 κουταλάκια )

1,5 κούπα ζάχαρη

Το χυμό μισού ζουμερού πορτοκαλιού

Περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Για τη γέμιση:

1 κιλό μυζήθρα

1 κούπα ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και λίγο λιγότερη ή λίγο περισσότερη)

1 κρόκο και 1 ολόκληρο αυγό (η ποσότητα των αυγών έχει να κάνει με το πόσο φρέσκια είναι η μυζήθρα. Αν είναι πολύ φρέσκια μπορεί να χρειαστεί μόνο κρόκους γιατί είναι αρκετά υδαρής. Αν είναι πιο στεγνή μπορούμε να βάλουμε στο κιλό και περισσότερα από δύο ολόκληρα αυγά.)

1 γεμάτο κουταλάκι κανέλα

Για την κάλυψη:

1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλιά νερό

Προαιρετικά κανέλα ή άσπρο (αποφλοιωμένο) σουσάμι

Αναλυτικά η συνταγή εδώ

Καλό Πάσχα!

Σχολιάστε