Πάσχα η πιο σημαντική γιορτή του Χριστιανισμού!
Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή του Χριστιανισμού. Η μεγάλη αυτή γιορτή διαρκεί από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Θωμά. Η πρώτη εβδομάδα, είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και η δεύτερη, η εβδομάδα της Διακαινησίμου.
Η λέξη “Πάσχα”, προέρχεται από το εβραϊκό “Πεσάχ”, που σημαίνει διάβαση ή πέρασμα, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης των Εβραίων από τους Αιγύπτιους και της διάβασης της Ερυθράς Θάλασσας.
Στην Καινή Διαθήκη, το Πάσχα αναφέρεται στην Ανάσταση του Κυρίου και συμβολίζει τη νίκη ενάντια στο θάνατο. Είναι κινητή γιορτή, δηλαδή δεν γιορτάζεται την ίδια ημερομηνία κάθε χρόνο. Γιορτάζεται ανάλογα με την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία.
Το Σάββατο του Λαζάρου
Το Σάββατο του Λαζάρου ή Λαζαροσάββατο είναι η μέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου από τη Βηθανία, ένα γεγονός το οποίο περιγράφεται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον. Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων έχουν τη μοναδική θέση στο εκκλησιαστικό έτος ως μέρες χαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και το θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Στην Ελλάδα, το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουν ειδικά ψωμάκια που μοιάζουν με σαβανωμένο άνθρωπο και ονομάζονται λαζαράκια, ενώ τα παιδιά τραγουδούν τα λαζαρικά, κάλαντα ειδικά για την ημέρα.
Κυριακή των Βαϊων
Η Κυριακή των Βαϊων είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής και είναι αφιερωμένη στη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς, κλαδιά από βάγια, μυρτιάς, δάφνης ή ελιάς. Η έκφραση «μετά βαΐων και κλάδων», που υποδηλώνει τη θριαμβευτική υποδοχή κάποιου ή κάποιων, έχει αναφορά σε αυτή τη θρησκευτική εορτή.
Το βράδυ στις εκκλησίες ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, όπου τιμάται ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος και γίνεται αναφορά στο γεγονός της ξηρανθείσης συκής.
Μεγάλη Εβδομάδα
Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ΄ εκάστη των ημερών αυτής τα οποία και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα του λόγο.
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή, “Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις…..”
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου.
Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδον.