Οι προετοιμασίες για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, έχουν αρχίσει… Και μπορεί από το τραπέζι να απουσιάζουν κρεατικά, ψάρια και γαλακτοκομικά, όμως οι επιλογές για ένα πλούσιο και γευστικό μενού είναι πάρα πολλές.
Νηστίσιμες λιχουδιές για όλα τα γούστα…
Οσπριοσαλάτες
Βράστε φασόλια λευκά (σε διάφορα μεγέθη), ρεβίθια αποφλοιωμένα, φακές και μαυρομάτικα φασόλια, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε με όποια μυρωδικά και λαχανικά θέλετε: φρέσκα κρεμμυδάκια, πιπεριές Φλωρίνης, ξερά κρεμμύδια, δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, άνηθο κ.ά. Νοστιμίστε με απλές βινεγκρέτ (λάδι+ξίδι) ή εμπλουτίστε τις με αρωματισμένα ελαιόλαδα (με μυρωδικά ή μπαχαρικά), χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, μουστάρδες κάθε είδους κ.ά.
Φάβα
Απλή στην κατσαρόλα ή στη συνέχεια ψημένη για λίγο στο φούρνο για να σφίξει και να μπορεί να κοπεί σε καρεδάκια. Θα τη συνοδέψετε με μεγάλα κομμάτια από ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, χυμό λεμονιού και μπόλικη ρίγανη.
Ταραμοσαλάτες
Μην περιοριστείτε μόνο στον κλασικό κόκκινο ταραμά. Δοκιμάστε τον φίνο και ελαφρώς πιο ακριβό λευκό ταραμά, που θα δουλέψετε καλά στο μπλέντερ με λίγο νερό και καλής ποιότητας σπορέλαιο, μουλιασμένο ψωμί και λεμόνι. Η κρέμα αυτή γίνεται λεία και φίνα και είναι ό,τι πρέπει για μπρουσκέτες, κριτσίνια και άλλα αρτοσκευάσματα του Καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού.
Θαλασσινά
Δεν γίνεται να λείπουν από το τραπέζι της Καθαροδευτέρας: Τηγανητά καλαμαράκια ή θράψαλα (ολόκληρα ή σε ροδέλες), γεμιστά με ρύζι, ψητά στη σχάρα με λαδολέμονο, γαρίδες βραστές ή ψητές λαδολέμονο, απλές ή μαριναρισμένες, χταποδάκι ψητό ή βραστό (κρασάτο ή ξιδάτο) ή το οικονομικότερο μοσχοχτάποδο, σουπιές στη σχάρα ή στο τηγάνι.
Σαλάτες ζυμαρικών
Βράστε όποια μικρού μεγέθους ζυμαρικά σάς αρέσουν, στραγγίξτε τα και ανακατέψτε με μυρωδικά, αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά, λαχανικά ωμά ή ψητά, ακόμα και θαλασσινά, όπως όστρακα, καλαμαράκια, χταπόδι και γαρίδες.
Βολβοί
Ψήστε παντζάρια, γογγύλια, πατάτες,γλυκοπατάτες, ρέβες και καρότα, όλα κομμένα σε λεπτές φέτες, και περιχύστε τα με λαδολέμονο εμπλουτισμένο με μουστάρδα, σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά. Εξαιρετικός μεζές!
Ελιές
Βάλτε σε μπολάκια ελιές που σας αρέσουν, σκέτες ή μαριναρισμένες για λίγες ώρες ή λίγες ημέρες. Οι μαύρες ελιές ταιριάζουν με σκόρδο, μυρωδικά και μπούκοβο, ενώ οι πράσινες με ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, μαθαρόσπορους, άνηθο, σκόρδο κ.ά.
Βελουτέ σούπες
Πατατόσουπα, καροτόσουπα, πολτοποιημένη σούπα με φακές, φάβα σούπα, σελινόσουπα, σούπα με χόρτα της εποχής (ραδίκια, ζωχούς, λάπαθα),παντζαρόσουπα. Ολες τρώγονται και κρύες και θα τις πασπαλίσετε με ψιλοκομμένα μυρωδικά και ταιριαστά μπαχαρικά (π.χ. κάρι στην καροτόσουπα, πάπρικα στην χορτόσουπα, σουσάμι στην παντζαρόσουπα).
Πράσινες σαλάτες
Αναμείξτε σε ένα μεγάλο μπολ όλες τις πρασινάδες της εποχής όπως μαρούλια(ρόμαν, σγουρά, «σαλάτες», λόλα πράσινη και κόκκινη, αντίδια, ρόκα, βαλεριάνα κ.ά.) και προσθέστε ραπανάκια, φέτες πορτοκαλιού, γαρίδες βραστές, μύδια, χταποδάκι, ντοματίνια, φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, φρέσκα σκορδάκια, άνηθο, μάραθο. Βάλτε επίσης σουσάμι, ξηρούς καρπούς κ.ά. Οσο για τα ντρέσινγκ, αρκεί ένα απλό λαδόξιδο ή εμπλουτίστε το με χυμό εσπεριδοειδών, βαλσαμικό ξίδι (ή σιρόπι από βαλσαμικό ξίδι), πετιμέζι (απλό ή το εξαιρετικό πετιμέζι ροδιού), μουστάρδες κ.ά.
Ντολμαδάκια
Οχι μόνο τα υπέροχα γιαλαντζί με αμπελόφυλλα, αλλά καιμαρουλοντολμαδάκια που θα γεμίσετε με ρύζι και μυρωδικά, με φακές και μυρωδικά με ψιλοκομμένα θαλασσινά όπως χταπόδι, καλαμαράκια, γαρίδες και γαριδούλες. Θα τα σερβίρετε σαν σαλάτα με λάδι και λεμόνι.
Και φυσικά… λαγάνα
Φτιάξτε δική σας σπιτική λαγάνα ή αγοράστε έτοιμη αλλά καλής ποιότητας και συνοδέψετε το καθαροδευτεριάτικο μενού σας.
Περισσότερα εδώ