Νότιο Κρητικό ή Λιβυκό; Το πέλαγος με τα δύο ονόματα!

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή εδώ τη χώρα που την αγαπάμε πολύ, συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παράδοξες καταστάσεις, άλλοτε για γέλια, άλλοτε για κλάματα, αλλά σίγουρα και για προβληματισμό.

Από τότε που πηγαίναμε σχολείο εμείς, αλλά και τώρα που πάνε τα παιδιά μας, αυτό που αναγράφεται στα βιβλία της Γεωγραφίας, αλλά και στους χάρτες που υπάρχουν σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, είναι ότι η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, λέγεται Λιβυκό Πέλαγος, ενώ στα Βόρεια της βρίσκεται το Κρητικό Πέλαγος!!!


Γράφει η Αγγελική Λενακάκη


Ποιο είναι το παράδοξο της υπόθεσης;

Από το 2004, η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στους έντυπους και ηλεκτρονικούς  χάρτες τους, χρησιμοποιούν την ονομασία Βόρειο και Νότιο Κρητικό Πέλαγος, όμως μέχρι εκεί!

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, ΟΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Μέχρι και σήμερα τα σχολικά βιβλία και οι περισσότεροι χάρτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των υπόλοιπων Υπουργείων, συνεχίζουν να ονομάζουν το Νότιο Κρητικό, ως Λιβυκό Πέλαγος!

 

χάρτης
Χάρτης σχολικού βιβλίου

Η ανάδειξη του θέματος από τον κ. Λουτσέτη

Το θέμα με τις ονομασίες των γεωγραφικών χαρακτηρισμών των θαλάσσιων περιοχών γύρω από την Κρήτη, προσπαθεί να αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια, με δεκάδες επιστολές σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, ακόμη και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο κ. Μανώλης Λουτσέτης  Σμήναρχος εν Αποστρατεία.  Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με τις ΑΟΖ , ο κ. Λουτσέτης, απέστειλε το Δεκέμβριο του 2019 επιστολή στον  Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, για ενημέρωση και για ενέργειες διόρθωσης των σχολικών βιβλίων και χαρτών.

Το αίτημα αφορά την επίσημη αλλαγή του ονόματος του Λιβυκού πελάγους σε νότιο Κρητικό πέλαγος, μέχρι τα νοητά θαλάσσια όρια που μας χωρίζουν από τη Λιβύη, δηλαδή μέχρι εκεί που είναι η ΑΟΖ. 

Επίσης πρόσφατα ενημέρωσε για το θέμα και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια, με αφορμή τις δηλώσεις του για επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης. Όπως τονίζει ο κ. Λουτσέτης, “πρέπει να σταματήσουν να λένε νότια της Κρήτης, η θάλασσα της Κρήτης έχει όνομα. Κρητικό Πέλαγος, Νότιο και Βόρειο Κρητικό Πέλαγος, σύμφωνα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.” Τέλος ο κ. Λουτσέτης εκφράζει το εύλογο ερώτημα, “η κυβέρνηση θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Λιβυκό Πέλαγος;”

Πριν λίγο καιρό έφτασε στα χέρια μου μια φωτοτυπία από ένα τεστ στο μάθημα Γεωγραφίας σε τάξη Δημοτικού. Το παιδί απαντώντας σχετικά με τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, έγραψε Κρητικό Πέλαγος, με τον εκπαιδευτικό να το διορθώνει, γράφοντας ως σωστή απάντηση Λιβυκό Πέλαγος, σύμφωνα με το βιβλίο!

τεστ

 

Κρητικό και Λιβυκό Πέλαγος, στη Βικιπαίδεια….

Στο μεταξύ όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια, το Κρητικό Πέλαγος είναι το τμήμα της Μεσογείου και ο γεωγραφικός χαρακτηρισμός της θαλάσσιας περιοχής βόρεια από νήσο Κρήτη, και εκτείνεται μέχρι τις Κυκλάδες και ανατολικά μέχρι τα Δωδεκάνησα. Κατά άλλη ονοματολογία ονομάζεται Βόρειο Κρητικό (για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Κρήτης) σε αντιδιαστολή με το Νότιο Κρητικό όπως ονομάζεται το Λιβυκό Πέλαγος νότια της Κρήτης.

Στη βόρεια πλευρά του Κρητικού πελάγους βρίσκονται τα μεγαλύτερα λιμάνια της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο, η Σούδα, η Σητεία, το Ρέθυμνο, ο Άγιος Νικόλαος και τα Χανιά. Στη νότια πλευρά του βρίσκονται αλιευτικά καταφύγια και μικρότερα λιμάνια όπως της Παλαιοχώρας, της Σούγιας, της Χώρας Σφακίων, της Αγίας Πελαγίας, του Τσούτσουρα, του Καστριού, της Ιεράπετρας, του Μακρύ Γιαλού, του Αθερινόλακου κ.ά..

Παράλληλα αν ψάξετε για το Λιβυκό Πέλαγος, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια,  ονομάζεται το τμήμα της Μεσογείου θάλασσας που βρίσκεται μεταξύ των νότιων ακτών της Κρήτης και των ακτών της βόρειας Αφρικής. Αναφορές με το όνομα αυτό, βρίσκουμε από την αρχαιότητα σε συγγραφείς όπως ο Πολύβιος (3ος αι. π.Χ.), ο Στράβων (1ος αι. π.Χ.) και ο Πλούταρχος (1ος αι. μ.Χ.).

Στη θαλάσσια αυτή περιοχή και κοντά στην Κρήτη, βρίσκονται αρκετές ελληνικές νησίδες όπως η Γαύδος, η Γαυδοπούλα (ή Γαυδόπουλο ή Γκοτζόπουλο), το Kουφονήσι (αρχαία Λεύκη), η Χρυσή, το Λουτρό Χανίων, η Κονίδα, το Μικρονήσι τα Παξιμάδια κ.ά. και ασκείται αλιεία με χαμηλή όμως απόδοση. Επίσης υπάρχουν ορισμένες νησίδες κοντά στα ανατολικά παράλια της Λιβύης, όπως η Μπαρντά (Πλατέα), η Ουλμπά και η Γουατιά.

Το Λιβυκό Πέλαγος ονομάζεται και Νότιο Κρητικό Πέλαγος από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ και οι δύο ονομασίες είναι αποδεκτές από το ΥΠΕΘΑ.

Σχολιάστε