Καλιτσούνια ή λυχναράκια: διατροφική αξία

Καλιτσούνια ή λυχναράκια: διατροφική αξία

Τα καλιτσούνια ή άλλιως λυχναράκια, τα φτιάχνουμε συνήθως το Πάσχα, το Μεγάλο Σάββατο.
Χωρίζονται σε ανεβατά τα οποία είναι με προζύμη και σε αυτά τα οποία μοιάζου με λύχνο (εξού και η ονομασία λυχναράκια).

Διατροφική αξία
Η διατροφική αξία τους είναι αρκετά υψηλή καθώς περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Λόγω των γαλακτοκομικών προϊόντων, περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνη Α, D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Πίνακας θρεπτικών συστατικών ανα 100γρ
Ενέργεια: 371 kcal
Πρωτεΐνες: 9,6 γρ
Λίπη: 15 γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 5,5 γρ
Υδατάνθρακες: 50 γρ
Σάκχαρα: 25 γρ
Φυτικές ίνες: 1 γρ
Αλάτι: 0,55γρ

Πίνακας θρεπτικών συστατικών ανά καλιτσούνι ανεβατό

Ενέργεια: 136 kcal
Πρωτεΐνες: 4 γρ
Λίπη: 5 γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 2 γρ
Υδατάνθρακες: 19 γρ
Σάκχαρα: 6 γρ
Φυτικές ίνες: 1 γρ
Νάτριο: 0,32 γρ

Προσοχή, στην ποσότητα που θα καταναλώσετε λόγω την υψηλών λιπαρών, των σακχάρων και των θερμίδων που περιέχουν. Απολαύστε τις παραδοσιακές λιχουδιές με μέτρο!

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε