Τι είναι η πιπερόριζα και πως συμβάλλει στην υγεία
Η πιπερόριζα ή τζίντζερ ( Zingiber officinale) είναι η ρίζα ενός τροπικού διετούς ενδημικού φυτού της Νότιας Ασίας. Έχει πικάντικη γεύση και χρησιμοποιείται σε φαγητά, γλυκά, αλμυρά, σε ποτά, καραμέλες και ως τσάι.
Το τζίντζερ περιέχει τζιντζερόλη που βοηθάει στο στομάχι και συγκεκριμένα στην διαδικασία της πέψης. Έτσι όταν καταναλώνουμε κάποιο φαγητό με τζίντζερ ην πέψη γίνεται πιο εύκολα.
Ας δούμε που αλλού μας οφελεί η κατανάλωση του
Στις κράμπες περιόδου. Το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των κραμπών της περιόδου. Προσπαθήστε να καταναλώνεται τσάι με τζίντζερ 1-2 μέρες πριν την περίοδο και κατά την διάρκεια της περιόδου.
Μειώνει τις φλεγμονές. Το τζίντζερ έχει περισσότερα από 400 φυσικά συστατικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν οι φλεγμονές
που υπάρχουν στον οργανισμό.
Μειώνει τα φουσκώματα, αέρια και τυμπανισμό. Χάρη στην τζιντζερόλη που αναφέραμε πιο πάνω ότι περιέχεται στο τζίντζερ, συμβάλλει στη μείωση των φουσκωμάτων. Αερίων και του τυμπανισμού, συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη.
Μειώνει την φθορά των κυττάρων. Το τζίντζερ περιέχει ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που τα καταστρέφουν.
Μειώνει το αίσθημα της ναυτίας, ειδικά σε περιόδους εγκυμοσύνης.
Επίσης βοηθάει άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία να μειώνει τις ναυτίες μετά την θεραπεία χωρίς να τους προκαλεί άλλες παρενέργειες.
Διατηρεί την κυκλοφορεία του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Χάρη στο χρώμιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που περιέχει βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αποφεύγετε το αίσθημα ρίγους, πυρετού και της υπερβολικής εφίδρωσης.
Πως μπορείτε να την καταναλώσετε
Μπορείτε να την προσθέσετε στα φαγητά σας ή στα γλυκά σας, είτε σε σκόνη ( που έχει πιο ήπια γεύση), είτε φρέσκια τριμμένη.
Μπορείτε και σαν τσάι, προσθέτοντας του λίγο λεμόνι ή λάιμ και μέλι για περισσότερη γεύση.
Προσοχή! Άτομα με διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση του γιατί επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος