Ο ανανάς στη διατροφή μας και τα οφέλη του

Ο ανανάς είναι ένα εξωτικό φρούτο που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από την Βραζιλία και την Παραγουάη.

Τον 16ο αιώνα έγινε γνωστός και στην υπόλοιπη Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο (μετά την εύρεση του Νέου Κόσμου), όπου ο ανανάς ήταν και ένα σύμβολο πολυτελείας και χλιδής που ελάχιστοι μπορούσαν να το αγοράσουν.

Διατροφική αξία

Διατροφική αξία ανά 100γρ ανανά
Ενέργεια: 50 kcal
Λίπος: 0,1 gr
Κορεσμένα: 0 gr
Χοληστερίνη: 0 gr
Υδατάνθρακες: 13 gr
Φυτικές Ίνες: 1,4 gr
Σάκχαρα: 10 gr
Πρωτεΐνες: 0,5 gr
Νάτριο: 1 mgr
Κάλιο: 109 mgr
Βιταμίνη C: 47,8 mgr
Σίδηρο: 0,3mgr
Βιταμίνη Β6: 0,1 mgr
Μαγνήσιο: 12 mgr
Ασβέστιο: 13 mgr

Ο ανανάς είναι ένα φρούτο χαμηλό σε θερμίδες. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C (όπου η μία μερίδα καλύπτει το 64% της Σ.Η.Π), ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

Οφέλη για την υγεία μας

-Ενισχύει την πεπτική λειτουργία. Χάρη στη βρωμελίνη που περιέχει λειτουργεί σαν ένα πεπτικό ένζυμο και βοηθάει στη διαδικασία της πέψης.
Έχει αντιοξειδωτική δράση. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπου μειώνουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, κ.α
– Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Η βρωμελίνη που περιέχετε στον ανανά συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και ειδικά στην πήξη του αίματος και στο σχηματισμό θρόμβου. Η βρωμελίνη έχει αποδειχθεί ότι περιέχει αντιπηκτική δράση καθώς αποτρέπει τη σύνθεση πρωτεϊνών που συμμετέχουν στην πήξη του αίματος όπως το ινωδογόνο.
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
και αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων φυσικοί φονείς (κύτταρα που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού)
– Βοηθάει στην απώλεια βάρους. Έχει χαμηλές θερμίδες και είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. Επίσης είναι ένα φρούτο με γλυκιά γεύση που μπορεί να καλύψει τν ανάγκη μας για γλυκό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βάζοντας τον ανανά στη διατροφή μας

Τον ανανά μπορούμε να τον καταναλώσουμε ως
-Σνακ. Μαζί με άλλα φρούτα όπως φράουλα, πεπόνι, κεράσια, κ.α ή προσθέτοντάς το στο γιαούρτι σε μικρά κυβάκια
-Στη σαλάτα. Προσθέστε ανανά στη σαλάτα μαζί με ξηρούς καρπούς και σπόρους για να αυξήσετε την θρεπτική αξία της σαλάτας
– Σαν μαρινάδα ή σε σάλτσες. Με τον ανανά μπορείτε να φτιάξετε γλυκόξινες σάλτσες ενισχυμένες με θρεπτικά συστατικά, όπως και να μαρινάρετε το κρέας για είναι πιο μαλακό.
Τέλος ταιριάζει τέλεια με το ψάρι

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος`

Σχολιάστε