Ιλιάδα και Οδύσσεια: Κορίτσια που έγιναν μύθος!

Ιλιάδα και Οδύσσεια: Κορίτσια που έγιναν μύθος!

Οι γυναίκες είχαν πάντοτε έναν κομβικό ρόλο στη γη…

Στην αρχαιότητα υπήρξαν γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε ιστορίες πολέμου και έρωτα. Γυναίκες που αγαπήθηκαν που μισήθηκαν, γυναίκες διαφορετικές μεταξύ τους, γυναίκες θρύλοι…


Της Εβελίνας Παχάκη


Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες-θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μία μάγισσα, θα γνωρίσουμε στο καταπληκτικό βιβλίο της Κατερίνας Σέρβη, Ιλιάδα και Οδύσσεια Κορίτσια που έγιναν Μύθος, σε εικονογράφιση της Σάντρας Ελευθερίου, από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

Οι ηρωίδες μας πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη και μας αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση…

Παράλληλα τις παρακολουθούμε σε στιγμές δράσης για να ανακαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξαν, εκούσια ή ακούσια σε δυο από τις αρχαιότερες, πιο συναρπαστικές και αγαπημένες μυθικές παεριπέτειες του κόσμου: την Ιλιάδα και την Οδύσσεια!

Την Έριδα τη συναντάμε σε διάφορες ραψωδίες της Ιλιάδας… η θεά της διχόνοιας και του εκκεντρισμού. Παράλληλα είναι μια παρεξηγημένη προσωπικότητα, ήθελε να τραβήξει την προσοχή, διότι ποτέ δεν την προσκαλούσαν σε οποιοδήποτε γλέντι που γινόταν στον Όλυμπο, λόγω του ότι ήταν η θεά της διχόνοιας, διεκδίκησε αυτό που επιθυμούσε με λάθος τρόπο ως αποτέλεσμα να παραμείνει μόνη της για πάντα.

Η Ελένη η πριγκιποπούλα της Σπάρτης, με την μοιραία και προκλητική ομορφιά της κατάφερε να προκαλέσει ένα πόλεμο που στιγμάτισε και χάραξε ραγδαία την ελληνική και τρωική πραγματικότητα όπως αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία.
Η αείμνηστη θεά του έρωτα και της ομορφιάς η Αφροδίτη, ξελόγιασε την Ελένη, με αποτέλεσμα να ερωτευτεί και να κλεφτεί με τον Πάρη τον πρίγκιπα της Τροίας . Υπάρχει και η εκδοχή του Ηροδότου βέβαια που υποστήριζε πως η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία παρά μόνο το είδωλο της.

Η Ήρα η βασίλισσα του Ολύμπου και η θεά του γάμου, ήταν μια γυναίκα πληγωμένη και γεμάτη θυμό και ζήλια για τις απιστίες του άντρα της του Δία. Θεωρούμε την Ήρα παρανοϊκή και ζηλιάρα, ο Δίας όμως ήταν αυτός που την απατούσε και την
υποτιμούσε ως γυναίκα, εκείνη τον αγαπούσε και για αυτό συμπεριφερόταν έτσι.

Η μάντισσα Κασσάνδρα, η αλλόκοτη, η γυναίκα που δεν πίστευε κανείς, κόρη του Πριάμου. Προσπάθησε να προειδοποιήσει τους Τρώες για το σχέδιο των Αχαιών με τον δούρειο ίππο, όμως κανένας δεν την πίστευε λόγω της κατάρας του Απόλλωνα.
Η στάση των ανθρώπων απέναντι στη Κασσάνδρα φανερώνει και την δυσπιστία που επικρατούσε, περισσότερο στο πρόσωπο των γυναικών.

Η ονειροπόλα και μυθική Καλυψώ, εκείνη που ερωτεύτηκε τον Οδυσσέα, αλλά ήξερε ότι δεν είναι ευτυχισμένος μαζί της, του έλειπε η γυναίκα του και η πατρίδα του. Λόγω και της εντολής του Δία, η Καλυψώ αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο, τον αγαπούσε και προτιμούσε να είναι χαρούμενος μακριά της παρά να ήταν δυστυχισμένος και να ήταν κοντά της.

Ένα καλογραμένο βιβλίο που θα κάνει το ταξίδι στη μυθολογία ακόμα πιο συναρπαστικό, για ηλικίες από 9 ετών!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ για τις καλοκαιρινές διακοπές…

Το βιβλίο Ιλιάδα και Οδύσσεια Κορίτσια που έγιναν Μύθος, θα το βρείτε εδώ

 

Σχολιάστε