Πειραματικό φάρμακο παρατείνει τη ζωή μεγαλόσωμων σκυλιών

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες σκύλων, η ιδέα της παράτασης της ζωής του αγαπημένου τους συντρόφου είναι δελεαστική. Η διάρκεια ζωής ενός σκύλου -περίπου 10 έως 13 χρόνια- είναι μόνο ένα μικρό μέρος της μέσης διάρκειας ζωής του ανθρώπου και ορισμένες φυλές, ιδίως οι μεγαλύτερες, έχουν ακόμη μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

“Όταν αποκτάτε έναν σκύλο, υιοθετείτε τη μελλοντική θλίψη για το θάνατο του”, λέει η Emilie Adams, κάτοικος Νέας Υόρκης που έχει τρία μεγαλόσωμα σκυλιά. “Το να έχεις σκύλο, σίγουρα αξίζει τον κόπο σε βάθος χρόνου, γιατί παίρνεις τόση αγάπη από αυτόν. Δυστυχώς η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μικρότερη από τη δική μας”.

Τώρα, η βιοτεχνολογική εταιρεία Loyal με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε ότι το αντιγηραντικό της φάρμακο για σκύλους ξεπέρασε το πρώτο από τα πολλά εμπόδια που απαιτούνται για την έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Αν και το φάρμακο πρέπει ακόμη να υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές, αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Αμερικάνικος ΕΟΦ (FDA) έχει δείξει προθυμία να εγκρίνει φάρμακα μακροζωίας.

Έρευνα για την επιβράδυνση της γήρανσης

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται εδώ και καιρό για τρόπους επιβράδυνσης της διαδικασίας γήρανσης και παράτασης της ζωής. Προηγούμενη έρευνα σε στρογγυλούς σκώληκες επεξεργάστηκε δύο κυτταρικά μονοπάτια για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους κατά 500%. Νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες φέρονται να αντέστρεψαν τα σημάδια γήρανσης σε ποντίκια.

Αλλά η γήρανση σε πιο πολύπλοκους και μακροβιότερους οργανισμούς όπως ο άνθρωπος, έχει αποδειχθεί πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Πρώτον, οι κλινικές δοκιμές θα έπρεπε να διαρκέσουν δεκαετίες προτού οι ερευνητές μπορέσουν να συλλέξουν δεδομένα, κάτι που θα ήταν πολύ ακριβό. Ωστόσο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Loyal Celine Halioua πιστεύει ότι οι σκύλοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση κατά την ίδια περίπου περίοδο της ζωής τους με τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καλό μοντέλο για τη δική μας μακροζωία.

“Αν ένας μεγάλος σκύλος, αρρωσταίνει και πεθαίνει από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, στα επτά, οκτώ, εννέα του χρόνια, αυτός γκριζάρει σε ηλικία τεσσάρων ετών. Κουτσαίνει σε ηλικία πέντε ετών”, λέει ο Halioua.

“Ο ρυθμός γήρανσης είναι τόσο υψηλός που μπορείς να καταλάβεις σε περίπου 6 με 12 μήνες αν ένα φάρμακο έχει αποτέλεσμα. Αντίθετα, σε 6 έως 12 μήνες, δεν πρόκειται να δεις τίποτα σε έναν άνθρωπο”.

Το φάρμακο της Loyal, που ονομάζεται LOY-001, είναι μια θεραπεία με ενέσεις, που στοχεύει σε μια ορμόνη ανάπτυξης και μεταβολισμού που ονομάζεται IGF-1. Αυτή η ορμόνη φαίνεται να σχετίζεται με το μέγεθος – εμφανίζεται σε υψηλότερα επίπεδα σε μεγαλύτερους σκύλους και σε χαμηλότερα επίπεδα σε μικρότερους σκύλους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αναστολή της IGF-1 σε μύγες, σκουλήκια και τρωκτικά μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους, σύμφωνα με την Emily Mullin του Wired. Ωστόσο, η ορμόνη δεν είναι ο μόνος παράγοντας που φαίνεται να σχετίζεται με τη μακροζωία των σκύλων.

Το LOY-001 έχει σχεδιαστεί για υγιείς σκύλους ηλικίας άνω των επτά ετών και άνω των 40 κιλών και θα χορηγείται κάθε τρεις έως έξι μήνες από κτηνίατρο. Η εταιρεία εργάζεται επίσης ταυτόχρονα για την ανάπτυξη ενός καθημερινού χαπιού με την ονομασία LOY-003.

“Δεν θα φτιάξουμε αθάνατους σκύλους, για να είμαστε σαφείς, αλλά ο ρυθμός γήρανσης θα είναι πιο αργός, ελπίζουμε, πράγμα που σημαίνει ότι το κατοικίδιο θα είναι σε πιο υγιή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, λέει ο Halioua.

Καθυστέρηση της γήρανσης αλλά με καλή ποιότητα ζωής

Ειδικότερα, η διαχείριση του τρόπου γήρανσης των ζώων εγείρει πλήθος ηθικών προβληματισμών, συμπεριλαμβανομένων ερωτημάτων σχετικά με το πώς θα επηρεαστεί η ποιότητα ζωής τους.

“Αν αποδειχθεί ότι πράγματι παρατείνεται η διάρκεια ζωής, εμένα αυτό με ενδιαφέρει μόνο αν η περίοδος ζωής που παρατείνεται είναι καλής ποιότητας”, λέει στους Times η Kate Creevy, κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο Texas A&M και επικεφαλής κτηνίατρος του Dog Aging Project, το οποίο διεξάγει μια δοκιμή σε ένα διαφορετικό φάρμακο κατά της γήρανσης για σκύλους που ονομάζεται ραπαμυκίνη. “Δεν θέλω να κάνω τον σκύλο μου να ζήσει δύο επιπλέον χρόνια με κακή υγεία”.

Κατά την εταιρεία Loyal, οι άνθρωποι επεμβαίνουν εδώ και χρόνια στους σκύλους μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε εξαρχής στην επιταχυνόμενη γήρανση των μεγαλόσωμων σκύλων.

Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει μια μεγάλη κλινική δοκιμή για το LOY-001 με περίπου 1.000 μεγάλους και γιγάντιους σκύλους είτε το 2024 είτε το 2025, με στόχο να έχει ένα προϊόν στην αγορά μέχρι το 2026.

Γιάννης Σαματάς

Σχολιάστε