Πατάτα ή Γλυκοπατάτα. Ποια είναι τελικά η καλύτερη επιλογή;

Πατάτα ή Γλυκοπατάτα. Ποια είναι τελικά η καλύτερη επιλογή;

Ας δούμε αρχικά ποια είναι η διατροφική αξία της κάθε μίας ξεχωριστά:
Πατάτα ανά 100γρ
Ενέργεια: 75 kcal
Υδατάνθρακες: 18 gr
Φυτικές Ίνες: 1,6 gr
Βιταμίνη C: 9 mgr
Βιταμίνη Α: 0 ug
Μαγγάνιο: 0,12 mgr
Γλυκαιμικός δείκτης: 78

Γλυκοπατάτα ανά 100γρ
Ενέργεια: 90 kcal
Υδατάνθρακες: 20 gr
Φυτικές Ίνες: 2,1 gr
Βιταμίνη C: 17 mgr
Βιταμίνη Α: 660 ug
Μαγγάνιο: 0,40 mgr
Γλυκαιμικός δείκτης: 61

Από τους παραπάνω πίνακες βλέπουμε τα εξής:
– Θερμιδικά και οι δύο έχουν σχεδόν την ίδια απόδοση σε μια υποθερμιδική διατροφή. Βασικό ρόλο παίζει ο τρόπος μαγειρέματος, αν είναι βραστές, ψητές ή τηγανιτές.
– Η πατάτα έχει πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι ανεβάζει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μετά την
κατανάλωσή της, σε αντίθεση με την γλυκοπατάτα που έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.
– Είναι και οι δύο πολύ καλή πηγή υδατανθράκων, που περιέχονται με την μορφή αμύλου και δίνουν ενέργεια στο σώμα μας
– Και οι δύο πατάτες περιέχουν φυτικές ίνες, με την γλυκοπατάτα να υπερτερεί περισσότερο. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου και στο να μένουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.
– Η γλυκοπατάτα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, όπου περιέχει το 21% της προτεινόμενης πρόσληψης αναφοράς , ενώ η πατάτα περιέχει μόλις το 11%. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, είναι αντιοξειδωτική βιταμίνη, βοηθάει στην παραγωγή κολαγόνου και στην απορρόφηση του σιδήρου.
– Η γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερη βιταμίνη Α σε αντίθεση με την πατάτα που δεν περιέχει καθόλου. Η βιταμίνη Α δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει την όραση, την φυσιολογική ανάπτυξη των οστών, την υγεία του δέρματος και την αναπαραγωγή.
-Η γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερο μαγγάνιο από την κοινή πατάτα. Το μαγγάνιο είναι ένα μέταλλο, το οποίο ρυθμίζει τα σάκχαρα του αίματος και έχει αντιοξειδωτικές δράσεις

Συμπέρασμα! Και οι δύο πατάτες μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, με την γλυκοπατάτα βέβαια να παρέχει περισσότερα οφέλη στον οργανισμό μας.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο είναι:
-Όχι στην υπερβολική κατανάλωσή τους
-Δεν συνδυάζουμε πατάτα με ψωμί και
-Μεγάλη προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε