Σουσάμι: Η μικροσκοπική υπερτροφή με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες
Το σουσάμι χρονολογείται από το 6.000 π.Χ στην Αίγυπτο και θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους σπόρους.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα γλυκά όπως το κουλούρι Θεσσαλονίκης, σε κουλουράκια κ.α, αλλά και σε φαγητά, ώστε να δώσει την δική του γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του.
Οι σπόροι του μπορεί να είναι αποφλοιωμένοι ή και όχι. Οι αποφλοιωμένοι έχουν ένα υπόλευκο χρώμα, ενώ οι αναποφλοίωτοι σπόροι προσδίδουν ένα χρυσό-καφετί χρώμα.
Το σουσάμι περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και πολλά άλλα.
Τα 30γρ σουσάμι προσφέρουν το 12% της προτινόμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες και 5γρ σε πρωτεΐνη. Βέβαια για να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη του, θα πρέπει να καταναλώνει συχνά τον καρπό καβουρδισμένο κατά προτίμηση ή τα προϊόντα του όπως το ταχίνι.
Διατροφική αξία ανά 100γρ σουσαμιού
Ενέργεια: 572
Υδατάνθρακες: 23γρ
Φυτικές Ίνες: 12γρ
Σάκχαρα: 0,3γρ
Λίπος: 50γρ
Κορεσμένα: 7γρ
Πρωτεΐνες: 18γρ
Σίδηρος: 14,6 mgr
Μαγνήσιο: 351 mgr
Ασβέστιο: 975 mgr
Βιταμίνη Β6: 0,8 mgr
Φώσφορο: 540 mgr
Τα οφέλη από την κατανάλωση σουσαμιού
-Βοηθάει την πέψη και το μικροβίωμα του εντέρου, χάρη στην πληθώρα των φυτικών ινών που περιέχει.
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στον ψευδάργυρο, την βιταμίνη Ε και τις φυτικές ενώσης που περιέχονται στο σπόρο.
– Προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας την χοληστερίνη, χάρη στα υγιή λιπαρά οξέα και μειώνοντας την
αρτηριακή πίεση, χάρη στο μαγνήσιο και την βιταμίνη Ε που περιέχονται.
– Προφυλάσει από τη φθορά των οστών και των αρθρώσεων, χάρη στο φώσφορο και στο μαγνήσιο που έχουν ζωτική σημασία για τον σχηματισμό τους.
– Μειώνει τις φλεγμωνές στον οργανισμό, χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του.
Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος