Φυτικά γάλατα: Ποια είναι η θρεπτική τους αξία;

Φυτικά γάλατα: Ποια είναι η θρεπτική τους αξία;

Τον τελευταίο καιρό πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης, είτε λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη, είτε λόγω νηστείας, είτε για προσωπικούς λόγους. Παρακάτω θα δούμε λίγο πιο αναλυτικά την θρεπτική αξία των φυτικών γαλάτων αμυγδάλου, ρυζιού, σόγιας, καρύδας και βρώμης.

Γάλα αμυγδάλου: Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες. Δεν περιέχει λακτόζη, χοληστερόλη, ζάχαρη, γλουτένη και αλάτι. Έχει λίγες θερμίδες (προσοχή στις ετικέτες γιατί κάποια είναι εμπλουτισμένα, άρα αυξάνετε η θερμιδική τους αξία) και είναι καλή πηγή ασβεστίου.
Τα αρνητικά του γάλα αμυγδάλου είναι ότι είναι επεξεργασμένο, δηλαδή έχει πολλά συμπληρώματα και πρόσθετα συστατικά.

Διατροφική αξία ανά 240γρ

Ενέργεια: 36 kcal
Λίπος: 2,3 gr
Πρωτεΐνη: 1 gr
Υδατάνθρακες: 3,2 gr

Γάλα ρυζιού: Παράγετε από καστανό ρύζι και συνήθως αναμειγνύεται με σιρόπι ζαχαροκάλαμου. Είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο από φύκια ή με αμύγδαλα ή με βρώμη. Περιέχει αρκετή ποσότητα υδατανθράκων, γι’ αυτό και δεν συστήνετε για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος όπως και για διαβητικά άτομα. Περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την καλή υγεία του δέρματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει μειωμένη λακτόζη οπότε το κάνει πιο εύπεπτο και ενισχύει τη βελτίωση των εντερικών βακτηρίων.

Διατροφική αξία ανά 240γρ

Ενέργεια: 113 kcal
Λίπος: 2,3 gr
Πρωτεΐνη: 0,7 gr
Υδατάνθρακες: 22 gr

Γάλα βρώμης: Είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο βιταμίνη Α, βιταμίνη D και δεν περιέχει αλλεργιογόνα και λακτόζη, οπότε μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β ιδίως ριβοφλαβίνης (Β2) και βιταμίνης Β12. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, χάρη στις αυξημένες ποσότητες βήτα- γλυκάνης που περιέχει.

Διατροφική αξία ανά 240γρ

Ενέργεια: 115,2 kcal
Λίπος: 4,7 gr
Πρωτεΐνη: 1,9 gr
Υδατάνθρακες: 12,2 gr

Γάλα σόγιας: Θεωρείται το πιο κατάλληλο για καθημερινή χρήση και για τους αθλητές αλλά και για όσους επιθυμούν να έχουν ένα υγιές και καλό σώμα. Βοηθάει στην απώλεια βάρους γιατί έχει λιγότερα σάκχαρα από το κανονικό. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπου αναστέλλουν την εντερική απορρόφηση λίπους τέλος μπορεί να καταπολεμήσει την οστεοπόρωση αλλά και να ενισχύσει το αίμα.
Προσοχή στις ετικέτες τροφίμων γιατί κάποια μπορεί να περιέχουν πρόσθετα που να προκαλέσουν αέρια και δυσφορία.

Διατροφική αξία ανά 240γρ

Ενέργεια: 98,4 kcal
Λίπος: 6,7 gr
Πρωτεΐνη: 4,7 gr
Υδατάνθρακες: 7,2 gr

Γάλα καρύδας: χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, μαγγάνιο και ασβέστιο. Έχει ήπια αντιοξειδωτική δράση χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε και C. έχει πολλές θερμίδες και μεγάλη ποσότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Διατροφική αξία ανά 240γρ

Ενέργεια: 230 kcal
Λίπος: 4 gr

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κανένα γάλα δεν είναι το ιδανικό για όλους. Ο καθένας μπορεί να διαλέξει αυτό που του αρέσει γευστικά και θρεπτικά. Μεγάλη προσοχή στις ετικέτες τροφίμων, ώστε να επιλέξετε κάποιο γάλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε